Обговорення новинок українського кінематографу “Цей дивовижний світ кіно”

10 вересня відзначається день українського кіно.
В цей день працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для своїх користувачів добірку новинок українського кіно “Цей дивовижний світ кіно” у якій виокремили 10 фільмів, що вийшли, або вийдуть у 2022 році.
Від соціальних і воєнних драм до комедій та роуд-муві — у 2022 році на екрани має вийти чимало вітчизняних фільмів, гідних перегляду.

«Стоп-Земля»
Дебют в ігровому повнометражному кіно української режисерки Катерини Горностай присвячений історії про життя українських підлітків. «Стоп-Земля» — це розповідь про останній навчальний рік звичайних київських школярів. У центрі сюжету — троє друзів, які між заняттями та підготовкою до ЗНО прагнуть прожити та відчути останні дні дитинства.
«Носоріг»
Друга повнометражна робота Олега Сенцова. Робота над стрічкою почалася ще у 2012 році, але була призупинена через незаконний арешт режисера російськими спецслужбами у 2014 році та подальше ув’язнення Сенцова. Після його звільнення у 2019 році, роботу над проєктом було відновлено. Сюжет ґрунтується на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє у кримінальний світ і починає свій кривавий шлях, що приведе його зовсім не туди, куди він сподівався. Головну роль у фільмі грає непрофесійний актор, активіст Сергій Філімонов.
«Магда»
Фільм зняв режисер Денис Соболєв за мотивами документальної повісті «Любов і муки Магди Хомман», що ґрунтується на реальних подіях. Стрічка розповідає історію життя Магди Хомман — німкені, яка у 1920-х після Першої світової війни переїхала в Україну разом з українським солдатом, у якого закохалася.
«Я, “Побєда” і Берлін»
Творці фільму зазначають, що «Я, “Побєда” і Берлін» — це роуд-муві та пригодницька комедія, знята за однойменним ексцентричним автобіографічним романом Андрія Кузьменка, більш відомого як Кузьма Скрябін. За сюжетом, музикант-початківець Кузьма разом зі своїм другом їде до Берліна на старому радянському автомобілі «Побєда», щоб обміняти його в місцевого колекціонера на «мерседес».
«Мирний-21»
Фільм «Мирний-21» режисера Ахтема Сеітаблаєва — це воєнна драма, в основі якої лежить реальна історія Луганського прикордонного загону, що сталася навесні 2014 року. Тоді проросійські сепаратисти кілька днів намагалися перетягнути українських прикордонників на свій бік, але безрезультатно. Один зі сценаристів фільму — підполковник Державної прикордонної служби Анатолій Коцюрба.
«Довбуш»
Олесь Санін — режисер фільмів «Мамай» та «Поводир» — зняв історичний фільм, що розповідає про ватажка опришків Олексу Довбуша, повстанця проти польського гніту. Сюжет розгортається в Карпатах у XVIII ст. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, інший – справедливості. На чолі з Олексою гуцули розгортають повстання. Так починалася легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі.
«Клондайк»
Сюжет фільму «Клондайк» змальовує події, що розгортаються навколо катастрофи малайзійського літака Малайзійських авіаліній MH-17, збитого в небі над Донбасом у липні 2014 року. Режисерка Марина Ер Горбач розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи. Головні герої Ірка та Толік чекають на народження першої дитини, коли війна жорстоко вривається в їхнє життя. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання.
«Бачення метелика»
Повнометражний дебют Максима Наконечного – це жорстка та сюрреалістична історія про жінку-воїна, яка не бажає бути жертвою. Після звільнення з ворожого полону аеророзвідниця Ліля намагається повернутися до свого мирного життя в Україні. Вдома вона дізнається, що вагітна внаслідок зґвалтування своїм наглядачем. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, ніби вві сні, та щось усередині неї не дає змоги забути, чому вона мусить жити далі.
«Коли нам було 15»
Дебютний повнометражний фільм Анни Бурячкової оповідає про дорослішання в 1990-х. У центрі сюжету — історія 15-річної Тоні, яка стає частиною зграї. Фільм змальовує жорстокість, з якою стикалися підлітки в ті часи. У стрічці Анна Бурячкова робить спробу подивитися на українських міленіалів, щоб зрозуміти, як дитинство в 1990-х вплинуло на них.
«Терикони»
Документальний фільм Тараса Томенка («Будинок “Слово”») розповідає про життя дітей у сірій зоні, місті Торецьку. Світова прем’єра фільму відбулася в межах 72-го Берлінського кінофестивалю в секції Generation.
Відповідальна – Зіняк М.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top