“Олесь Гончар: людина, яка змогла стати вільною”

Олесь Гончар – український письменник, літературний критик, громадський діяч, лауреат найпрестижніших літературних премій, голова Спілки письменників України, академік НАН України,  Герой України. Один з найпопулярніших письменників, талановитий новеліст, повістяр, романіст Олесь Гончар визначився, насамперед, як митець новочасний. Ця риса його таланту виявляється не тільки у звертанні до актуальних тем, у постійній увазі до образів наших сучасників, але й у способах художнього зображення життя. Олесь Гончар жив літературою. Влада намагалась „приручити” письменника: високі посади і нагороди накладали певні зобов’язання. Проте саме  завдяки визнанню і посадам Олесь Терентійович зміг багато зробити для української культури, для збереження української мови. Гончар стояв біля колиски хвилі українського національного відродження.”

19.04.2018 року о 14:00 працівники читального залу ЦБ  (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели в рамках виховної години з 6-А класом ЗШ № 4  (вул. Південний бульвар, 24) годину українського класика “Олесь Гончар: людина, яка змогла стати вільною” до 100-річчя від дня народження.

Бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова в своєму виступі розповіла про життя і творчий шлях Олеся Гончара, ілюструвала свою розповідь цитатами  і світлинами. “З великою майстерністю, синівською любов’ю до рідної землі Олесь Гончар зображував у своїх творах українців. Багато в чому Гончар ще не прочитаний. Його твори ніби розраховані на майбутнє.  Пись­менник бачив Україну в колі європейських народів. Входження України в Європу і світ мислилося ним як розкриття культурного по­тенціалу України, як можливість заговорити на весь голос після довгих століть мовчання”, – зауважила вона. В ході заходу Н. Каретнікова презентувала увазі школярів нову книгу “Доброзвучна муза” Олександра Бакуменка – літературні портрети відомих українських письменників, які своєю творчістю вписали яскраві сторінки в історію сучасної літератури. Серед них і спогади його батька Данила Бакуменка про Олеся Гончара.

Учні 6-А класу декламували вірші-посвяти метру української літератури, зачитували уривки з творів та спогади сучасників письменника.

Також була оформлена бібліотечна виставка “Собор української душі”.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top