Палітра літературних ювілейних дат серпня: “Відзначення ювілеїв трьох відомих літераторів Прикарпаття”

3 серпня 2020 року протягом дня на абонементі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради палітрою літературних ювілейних дат серпня відзначили ювілеї трьох відомих літераторів Прикарпаття :

– 03.08.2020 – 70 років від дня народження  Ярослава Яроша (1950 -2019);

– 07.08.2020 – 65 років виповнюється Володимиру Пушкарю (1955);

– 12.08.2020 – 80 років виповнюється Володимиру Качкану (1940).

Літературним образком «Тримав світ на пружному крилі», бібліотекарі коротко ознайомили присутніх із біографією та творчістю українського письменника, літературознавця, перекладача, публіциста, сценариста, режисера, композитора, заслуженого діяча мистецтв – Ярослава Яроша.

Ярослав Ярош народився 3 серпня 1950 року в с. Королівка поблизу Коломиї. Закінчив Львівський університет імені І. Я. Франка, мав музичну освіту (клас акордеона). Жив в Івано-франківську з 1970 року. Працював журналістом, літературним редактором, режисером.
Створив як композитор понад 20 пісень на вірші свої та інших поетів (збірка «Тайстра» (1993). На поезії Ярослава Яроша композитори написали більше 30 пісень.
Як редактор-упорядник видав збірник «Надсяння» (1992) та антологію українсько-польської поезії десятьох авторів «На спустілому полі — Oscre kamienie  (Гостре каміння)».
Ярослав Ярош писав ще й під псевдонімами: Яромир Славич, Славомир Явір, Назар Мечияр, Василь Софіюк, Степан Василик.
Він  автор книг поезії, прози та драматургії : «Ярінь», «Солов’їна діброва», «Всі сторони світу», «Борозна обрію», «Тернові яри», «Полинові яблуні», «Ходить Довбуш», «Тридев’ята земля» (до якої увійшли поема «Легендарний сотенний УПА», а також три новели і драматична елегія «Відважна Марта»), для дітей: «Перепілчина сопілка», «Мурашечка Адель», «Півник на бантині», «Яка сорочечка у ріки», «Ми ростем щасливими», «Співцю потрібна воля», збірки пісень «Тайстра», збірника п’єс « Дорогий Хтосічок» ( Леся Українка та Ольга Кобилянська). До збірника  входять також комедійно-сатирична драма «Меланка – чесна газдиня», п’єси: «Здобути волю», »Арештанти», «Царювання звіра Гостромисла (за творами  М. Коцюбинського «Дорогою ціною», Івана Франка «На дні» та «Фарбований лис»).
Ярослав Ярош належав до тих авторів, які полюбляють пофілософствувати у своїх творах, (особливо в своїх віршах), вміють зацікавити своїми думками. Його поезія – так звана інтелектуальна лірика, в основі якої – відчуття краси мислення. Автор вмів живописати словом. І вірші, і драматичні поеми, зокрема, «Топір помсти (Олекса Довбуш)», перейняті колоритом карпатського краю, оспівують його красу, спрямовані на утвердження любові до рідної землі, возвеличення людини в земних трудах, боріннях, благородних ділах і намірах.

Хвилинкою сміху «Сміємося разом із Володимиром Пушкарем» бібліотекарі відзначили  непересічний талант поета-гумориста Володимира Пушкара, який народився в с. Камінному, в Надвірнянському районі, виріс і живе на Івано-Франківщині і якому 7 серпня цього року виповнюється 65 років. Володимир Пушкар – автор і виконавець віршованих та прозових гуморесок. Здобув освіту у Львівському лісотехнічному інституті. Любов до сцени, до бажання смішити людей спричинила далекоглядну реакцію начальства: «Ліси без тебе уже розікрали! Іди на сцену!» І пішов Пушкар на сцену, і стріляє звідти прицільно по тому, що криво у нашому житті, недолуго, пихато, не по-Божому! У нього добрий смак на веселе слово і до того ж гострий гумористичний зір. А ще він вміє виставити на посміховисько своїх героїв, але так делікатно, аби не принизити їх людську гідність…
Міць таланту і сила сміху Володимира Пушкара  вражали і захоплювали користувачів бібліотеки, коли вони слухали гуморески та коломийки у читанні бібліотекарів із збірок «Кавалерка у Нью-Йорку», «Міць яєць та сила духу» та «Вас не чути».

Цього дня також ювілейною посвятою «Володимир Качкан в поетичному та літературно-критичному ореолі» відзначили ще одну ювілейну дату серпня, а саме, 12.08.2020 року виповнюється 80 років українському письменнику, літературознавцю, критику, публіцисту, вченому-історику, теоретику української літератури та етнокультури, фольклористу, заслуженому діячу науки і техніки України – Володимиру Качкану.
Качкан Володимир Атаназійович народився 12 серпня 1940 року в с. Рибне Тисменицького району, автор більше сімдесяти книжкових видань: монографій, художніх і документальних новел, оповідань, есеїв, повістей, більше двох тисяч публікацій в періодиці України та інших країн.
Коло наукових інтересів Володимира Качкана – історія і теорія Української літератури, фольклористика, історичне і літературне краєзнавство, культурологія, пресологія.  Він один з утверджувачів в українознавстві напряму персоналізації галузей науки.
Життєвим подвигом академіка Володимира Качкана сучасники вважають монографічне багатотомне видання «Хай святиться ім’я твоє: Історія української літератури та культури в персоналіях (ХІХ –  ХХ ст.)». Вже побачило світ 10 томів цього визначного культурологічного дослідження.
Користувачів бібліотеки також ознайомили із книгами Володимира Качкана із фондів бібліотеки, серед яких: « Вогонь твоїх очей», «Тасьма літа», «Афіші сонця», «Епістоли серця», «Нев’януча галузка калини», «Сповідь Душі», «Одкровення» та багато-багато  інших.

 Захід проведено з дотриманням всіх норм безпеки.

Відповідальні за проведення заходу – Зіняк М. В., Данилів Л.В.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top