“Пам’ятаємо. Перемагаємо”

10330507 626699914074066_5028663129591619349_n

Минуло сімдесять років від того часу, як стихли бої Великої Вітчизняної війни на нашій землі. Це була найстрашніша, найкривавіша війна століття. Скільки людей загинуло на фронтах, мабуть, ніколи не підрахувати…

    Війна… Скільки вона наробила горя, скільки життів забрала в небуття, скільки страждань змусила винести? Але наші люди, наші ветерани, колишні воїни – все подолали, все стерпіли. Що їм довелося перенести? І холод, і голод, і злидні, і страх. Вони мужньо пройшли цей етап в історії, ніколи не опускаючи очей, ніколи не падали духом. Але ця війна залишає великий слід в історії нашої країни, в пам’яті кожної людини.

 

 
 
 

70 років відділяє нас від буремних воєнних років. Для історії це небагато, а для людини це майже все життя. Тим хто поліг у горнилі боїв Другої світової війни, хто кров’ю скропив землю, тим хто пройшов крізь бої, лихо, голод і холод, хто вижив у цій смертельній війні – всім мертвим і живим присвячена історична година, що пройшла у бібліотеці-філії №7, (вул. Дністровська, 22) “Війна у пам’яті – біль у серці”.

FotorCreated.jpg

Учні 9-го класу ЗОШ №13, які були присутні в бібліотеці, мали змогу сьогодні більше дізнатись про найстрашніші статистичні дані Другої світової війни, про участь мільйонів українців, котрі поклали своє життя, щоб більше ніколи не повторилась ця страшна трагедія, щоб їхні діти і внуки жили в мирі і спокої. Саме про це розповіла присутнім провідний бібліотекар Марія Железняк.

Із цікавістю учні, присутні користувачі бібліотеки, бібліотекарі слухали розповідь запрошеної до спілкування Ветерана партизанського руху в Україні Лідію Антонівну Благову, котра, будучи ще підлітком, допомагала солдатам, односельчанам, партизанам у боротьбі з фашистами.

Особливо зацікавили підлітків фотографії, зроблені в партизанському загоні.

Бібліотекарі підготували книжково-ілюстраційну виставку “Вклонімося визволителям України” з літературою на ній присутніх ознайомила бібліотекар В.Федишин.

Відповідальна за проведення провідний бібліотекар Железняк М. О.

 


Книжкова виставка.jpg

День Перемоги в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка, 12)

До 70-ї річниці Перемоги над нацизмом та завершення Другої Світової війни на абонементі оформлена бібліотечна виставка “Роки війни. Удуеті набутків і втрат” за розділами: “Українська ціна перемоги”; “Звільнити рідну землю від чужинців”; “Війною обпалені долі”; “Наші герої”.

Відповідальна – зав. філ. Араджіоні С. П.







 


2015-05-07-938.jpg

Згідно Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

З нагоди цієї дати та в рамках проекту “Прочитай книгу про війну” у бібліотеці-філії №3 ( вул. Хоткевича 52,а ) для широкого кола користувачів розгорнуто виставку-присвяту “ Уклін живим — загиблим слава”. На виставці були представлені книги, які допомогли читачам переосмислити події Другої світової війни,  зруйнувати радянські історичні міфи, дізнатися про конкретних людей, які боролися з нацизмом.

Відповідальна за проведення бібліотекар І категорії  Мохнацька Г. М.


IMG_6388[1].JPG

6-11 травня 2015 року в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика,5) діє розгорнута книжково-ілюстративна виставка “1939-1945 рр. Ніколи знову…”. В контексті сучасних подій виставка особливо актуальна. Українцям потрібно згадати Другу світову війну, щоб зупинити нинішню. Працівники читального залу підготували до виставки тематичний мультимедійний супровід “Щемить душа, та пам’ять не згасає…”.

IMG_6384 (копія).JPG




Матеріали виставки викликають пожвавлений інтерес як у літніх читачів, так і у молоді. На виставці представлена література: В’ятрович В. Війна. Дорогою ціною / В.В’ятрович // Україна молода. – 2015. – 6 трав. – С. 9. Гунчак Т. Ключові проблеми історіографії Другої світової війни / Т. Гунчак. – УВС ім. Ю. Липи. – К. : 2011. – 225 с. Дацюк Л. Ми перемогли тоді, переможемо й тепер / Л. Дацюк // Урядовий кур’єр. – 2015. – 6 трав. – С. 2. Лисенко О.Є. Україна в Другій світовій війні : погляд з XXI століття. Історичні нариси. У 2-х кн. Кн. I /О.Є. Лисенко, В.В. Стецкевич, А. Айсфельд. – К.: Наукова думка, 2010. – 731 с. Ярошенко Г. А за Другою – Третя? / Г. Ярошенко // Україна молода. – 2015.- 7 трав. – С.8. та інші.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Каретнікова Н. В.


PicsArt_1431280678984.jpg

9 травня 2015 р. Україна відзначає велике свято – День Перемоги.

Цього дня традиційно зустрічаються фронтовики, покладаються вінки до пам’ятників військової доблесті та гримить святковий салют. Люди вшановують пам’ять і згадують тих, кому зобов’язані життям. Тому це свято не тільки радісне, але і сумне, адже практично кожна сім’я постраждала у тій страшній війні.

Отож, з нагоди 70-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників та з метою патріотичного виховання учнівської молоді у бібліотеці – філії №1 (Вовчинецька,206) 10 травня 2015 року була проведена година безсмертя «В серцях і пам’яті народній» .

Бібліотекарі розповіли присутнім про буремні роки Великої Вітчизняної війни, про великий подвиг захисників Вітчизни, , які ціною свого життя захистили рідну землю від ворога. Читцями були зачитані вірші, які віддзеркалюють лихоліття тих часів. На завершення була представлена тематична книжкова виставка «Їх подвиг, їх слава, не вмре, не загине».

Вона місти­ла довідкові видання, художню літературу, збірки поезій та пісень з фонду нашої книгозбірні, що висвітлюють події воєнних часів, подвиги народів, участь України у Великій Вітчизняній війні. Багато років минуло від незабутнього травня 1945 року, але й сьогодні величний подвиг захисників і визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу.

 


Цього року вперше День Перемоги відзначають з новим змістом, у новий спосіб та у новому форматі. На відміну від попередніх років, цьогоріч 8 травня відзначають як День пам’яті та примирення, а 9 – День Перемоги.

Усі заходи. які відбуваються в нашій державі, проходять під гаслом “Пам’ятати та перемагати”, їх символом став червоний мак – знак пам’яті усіх загиблих у другій світовій війні. Дух цьогорічних урочистостей спрямований на вшанування подвигу усіх, хто боровся проти нацизму у різних арміях і на примирення ветеранів, які мають бути наставниками тих, хто захищає Україну від ворога у наш час. До 70 – річниці від дня закінчення ІІ світової війни у бібліотеці – філії № 2 оформлено виставку – панораму “Рядки, обпалені війною”, на якій представлені матеріали, документи, книги, які розкривають роль кожної армії, яка воювала з окупантами – німецьким фашизмом.

Користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитись з такими книгами: “Спогади – заповіти ветеранів” під редакцією В. Шелеста, “Туди, де бій за волю” М. Скорупського, “Невідома війна” А. Чайковського, “Украина в годы Отечественной войны 1941 – 1945 г.” (документы и материалы), “Україна і Німеччина у другій світовій війні” В. Косика, “Армія безсмертних” (фотоальбом з повстанськими світлинами), “Українська дивізія “Галичина” під редакцією М. Слабошпицького.


den peremogy1

“Всіх полеглих ніхто не знає, пам”ятають усіх” 8 травня 2015 року в бібліотеці-філі №9 (с.Крихівці) організовано виставку-пам”ять “Всіх полеглих ніхто не знає, пам”ятають усіх” приурочену до 70 річниці перемоги у Другій світовій війні.

На виставці представлена література, яка відкриває всі страхіття, які спричинила одна з найстрашніших та найкривавіших воєн, а також роль укранського народу у перемозі над ворогом. За підрахунками кожен шостий українець загинув у цій війні.

Нехай пам”ять про них залишиться у наших серцях. Відповідальна за проведення зав.філії №9 Малик О. П.

 

 



Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top