Передвеликодній  майстер-клас “Писанковий дивосвіт”

Писанка – це неповторне багатство.

Її треба берегти, як безцінний скарб.

О. Довженко

    Найбільшим святом весни є Великдень, цього дня воскрес Ісус Христос. Напередодні цих величних свят прийнято збагачуватися духовно, допомагати ближньому, дарувати надію і підтримувати віру в серцях на щасливе і радісне майбутнє. Великдень – це не тільки найбільше релігійне свято усіх християн, це й унікальна можливість долучитися до народних традицій та обрядів, які його супроводжують.

27.04.2021 р. о 12:00 год. працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували передвеликодній майстер-клас “Писанковий дивосвіт”. Цієї миті чекали  усі з нетерпінням, особливо діти, щоб із головою поринути у загадковий, магічний процес створення писанок.

    З давніх-давен українці на Великдень прикрашали свої помешкання великодніми сувенірами: писанками, крапанками, крашанками і рушниками. Прикраси готували всією сім’єю від малого до великого. Особливу радість приносило  це дітям. Відродити цю традицію зовсім не складно.

     Традиція писанкарства є дуже давньою і сягає своїми коренями ще трипільських часів. Писанки несуть у собі величезний заряд позитивної енергетики, адже яйце – джерело життя. У народі кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. Кожна писанка –  маленький світ, тому на них малюють небо з зорями, сонце, дерево життя. Це оберіг для кожної родини. Писанки приносять щастя, здоров’я, достаток, добробут та захищають від злих духів.       

 З традиціями святкування Великодня в Україні присутніх познайомила бібліотекар Дубовська Оксана. Вона розповіла про значення малюнків-символів на розписаних яйцях, адже  знаки, які зображають на писанках, несуть фактично закодовану інформацію. Також показала дітям, як можна самостійно розмалювати писанку акриловими фарбами. Спочатку усім здавалося, що процес створення писанки дуже складний, але дуже швидко стало зрозуміло що насправді це не так. Головне – знати послідовність дій, бути уважними і обережними  та мати хороший настрій.

             Діти із великим задоволенням підбирали візерунки і кольори для майбутніх писанок, уважно слухали настанови бібліотекаря. А потім радо хизувалися один перед одним своїми писанками. Присутні отримали неабияке задоволення від своєї праці, а бібліотекарі в свою  чергу побажали смачної паски, пахучої ковбаски, гаївок співати і Христа прославляти. Сподіваємося, що ці власноруч виготовлені писанки стануть окрасою великодніх кошиків учасників нашого майстер-класу.

Відповідальна за проведення заходу Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top