“Письменник славетного роду”

                       Немає сил, щоб нас ввігнали в ляк! 

                       Немає бур, щоб ми розбились в них!

                        Розірвем сіть , порвем кривавий сак… 

        Повернем в спів, усміх наш гнів!

І. Крушельницький

Івану Крушельницькому було 29, коли куля обірвала життя…

На жаль, за такий короткий період він не встиг сповна реалізуватися в творчості, хоча й зробив чималий внесок у розбудову української культури. 

Іван Крушельницький – талановитий поет, перекладач, графік і мистецтвознавець. Його поетична спадщина – це своєрідна скарбниця модерної поезії, в якій поет вилив свій сердечний біль за український народ.

  9  листопада  2020 р. о 14:00  читальний зал ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Департаменту культури міської ради  підготував масовий захід – літературна спадщина “Письменник славетного роду” (115 р. від д. н. Івана Крушельницького).

По європейському освічена родина Крушельницьких стала справжнім символом винищення української інтелігенції сталінським режимом. Крушельницькі, переповнені ентузіазмом, зі світлими надіями покинули все і поїхали до тогочасної столиці  – Харкова – розбудовувати Велику Україну. Натомість просто попали до рук енкаведистів. Не знав тоді віршописець, що радянщина – це справжнісіньке пекло, в яке потрапивши, поборники за національність отримували одне – кулю в голову. Іван ризикнув і, зрештою, у 1934-му разом із групою українських митців, серед яких Григорій Косинка, Кость Буревій , Олекса Влизько, Дмитро Фальківський, був розстріляний в енкаведистських катівнях.

 Потім, були абсурдні обвинувачення, ув’язнення, розстріли та заслання. “Родина Крушельницьких є уособленням Розстріляного відродження, тому що ці люди були лівими інтелектуалами і цілком свідомо пов’язували себе із Радянською Україною. Вони привнесли в українізацію найсучасніші сюжети і були живим втіленням тези Хвильового “Геть від Москви!”- зазначив літературний критик А.П. Павлишин.

Бібліотекар Ірина Казакова підготувала  для онлайн користувачів розгорнуту інформацію та книжкову викладку “Письменник славетного роду” (115 років від д.н. Івана Крушельницького). В рамках викладки  бібліотекар особливу увагу звертає на книги “Стежок багато, а дорога одна” Івана Романюка та “Розстріляне відродження” Юрія Лавріненка.

Відповідальна за підготовку масового заходу бібліотекар читального  залу ЦБ Казакова І.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top