Планета Земля – наш спільний дім!

 

2Людина та Земля… Дуже болісно чомусь стає від того, що розумієш, наскільки люди занедбали Землю, віддали її на поталу усім можливим “шкідникам” — атомним станціям, підступним нітратам, бездушним заводам… Куди не кинеш оком — скрізь бачиш занедбані поля, зруйновані хатини по селах, пересихаючі річки та навіть цілі моря. Усюди гинуть риба та тварини, зникають з лиця землі рослини, кудись щезає чисте повітря. І ллють на землю кислотні дощі, і з’являються нові озонові дірки, і зростають чомусь дуже великі полуниці чи картопля.

Чекати більше не можна. Небезпека екологічної катастрофи нависла над нашою планетою. І людство усвідомило це. Пора і нам від слів перейти до діла. При бажанні кожен із нас може знайти час для боротьби за збереження Землі. Подивіться навколо, окиньте зором вулицю чи околицю. Наведіть порядок, посприяйте їхньому благоустрою. Очистіть річки і водойми, посадіть дерева на пустирі, відновіть пам’ятки культури. Розпочніть! А розпочати ніколи не пізно. Земля – наш дім, і жити нам у ньому.


 

Екологічний всеобуч “Нас багато, а Земля одна” 22 квітня 2015 р. о 12.00 на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) пройшов екологічний всеобуч “Нас багато, а Земля одна” до Всесвітнього дня Землі. Бібліотекар І категорії Данилів Л.В. навела конкретні приклади пагубного ставлення до неоціненних багатств Землі та закликала користувачів до бережливого ставлення до природи. Гармонійним доповненням стала книжкова виставка “Краса Землі – краса життя”, на якій була представлена така література: Корабльова А.І. Екологія:взаємовідносини людини і середовища. Мусієнко М. Екологія рослин. Мороз С.Земля у рівновазі. Екологія і людський фактор. Добровольський В.В. екологічні знання. Мягченко О.Л. Основи екології Кузьменко М. Земля дерев. Відповідальна за зустріч Данилів Л.В., бібліотекар 1 категорії абонементу ЦБ.


den zemli_bf5

В рамках святкування всесвітнього Дня Землі 23 квітня о 16:00 працівники бібліотеки-філії № 5 (вул. Галицька, 100) провели валеологічний порадник “Живи у дружбі з природою”.

Мандруючи по його сторінках учні старших класів, молодь та дорослі читачі дізналися, що мешканці міста 80-95 % часу перебувають у приміщеннях чи переповненому транспорті, а повітря всередині квартир і офісів може бути в 4-6 разів бруднішим і в 8-10 разів токсичнішим ніж ззовні. З еко-рубрик журналів “Колосок”, “Однокласник”, “Барвінок”, “Жінка” та газети “Галичина”, представлених на виставці літератури “Природа – наш дім, будь господарем в ньому”, користувачі бібліотеки-філії№ 5 прочитали низку коротких та дієвих порад, як заощадити природні ресурси та зробити чистішими наш дім і нашу планету.

А також відвідувачі отримали в подарунок мобільні порадники: “Живемо комфортно і екологічно” (як економити воду і електроенергію), “Заощаджуєш, якщо не марнуєш” (як ощадливо використовувати папір), “Поради домашнім господиням” (як виготовити в домашніх умовах безпечні миючі засоби) та валеологічні пам’ятки: “Хімічні речовини, які впливають на ваше здоров’я та здоров’я довкілля”, “Скільки часу потрібно, щоб повністю розклались …?” (пластикова пляшка — 450 р., одноразовий підгузник — 500 р., поліетиленовий пакет -200 р., недопалок — 12 р., алюмінієва банка –300 р.) Цікавою для відвідувачів була мультимедійна презентація першого в Україні самодостатнього будинку архітектора Тетяни Ернст.


FotorCreated.jpg

 

23 квітняь 2015 о 14:00 бібліотекарі філії № 2 провели екологічний моніторинг “Екоаудит довкілля” з учнями 8 – го класу СШ № 13.

“Хто ж пожаліє людину, як не земля ?

Хто ж пожаліє землю, як не людина ?” – з такого постулату розпочала екологічний аналіз навколишнього середовища бібліотекар Захарів О.Я.

Учні активно прилучалися до диспуту: “Як кожен з нас може допомогти природі”.

їКласний керівник Бідочко Л.І. ознайомила з рубрикою “Це цікаво знати”, про природничі диковинки. Насамкінець, бібліотекар провела екологічну вікторину “Збережемо красу Землі для нащадків”.




 


 

23 квітня працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) спільно з МНД провели до Дня Землі свято “Криниця повної чистої водиці”.

У святі взяли участь учні 6-В класу школи-гімназії №3. До дітей завітали Земля, Флора та Фауна, які розповіли про надзвичайне багатство, яке оточує нас – ліси, поля, річки, небо, квіти, птахи, звірі. Закликали присутніх захищати і піклуватись про них. Свою любов до природи учні виклали в малюнках. Найкращі художники отримали призи.

Свято доповнила книжкова виставка “У долі природи – наша доля” на якій були представлені книги: Абакумова Г.М. Планета Земля / Абакумов Г.М., Ананьєв Г.С., Берлянт А.М. [та ін.]. – К.: ТОВ “Перо”, 2011. – 96 с.: іл. Дивовижна подорож планетою Земля / Укладач Бурма Г.В. / – Х.: Сінтекс. 2004. – 64 с. КлімовА.А. Полякова Ю.Ю. 4 мільярди років життя на Землі. Від зародження життя до вершин цивілізації: Ілюстрована енциклопедія для дітей. – Х.: Веста, 2009. – 312 с.: іл. Моя планета – Земля. / Укладач В.В. Гуріна, В.Г. Біляєв . – Х.: Белкар-книга, 2013. – 48 с.: іл.

Відповідальні за організацію заходу Романюк У.С. та художній керівник МНД Якубовська Г.В.

 

 


22 квітня 2015 року о 15.00 в бібліотеці – філії № 4 ( вул. Є. Коновальця, 132 А) відбувся прес-дайджест «Душа Землі – матусі, чуйна і ласкава», який присвячується Всесвітньому Дню Землі.

З вступним словом виступила Головчак М. М., бібліотекар дитячого відділу, в якому розповіла з якого часу і як в Україні відзначають День Землі і про єдність людей у турботі про майбутнє планети.

Огляд літератури біля виставки «Екологія і ми – співпраця на майбутнє» провела Лесик Л. А., бібліотекар читального залу, і наголосила на особливо цінній літературі, яку потрібно прочитати кожному.

 


Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top