Платформа фактів “Чорнобильська катастрофа крізь десятиліття”

24 квітня 2022 року протягом дня в читальному залі бібліотеки-філії №14 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради користувачам пропонували ознайомитись із книгами, матеріалами, документами про найбільшу катастрофу сучасності – аварію на Чорнобильській АЕС, підготувавши платформу фактів “Чорнобильська катастрофа крізь десятиліття”.

26 квітня 2022 року – 36-і роковини з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Відомо, що будівництво Чорнобильської АЕС розпочалось у 1970 році, а перший блок запустили у 1977 році. За 2 км від АЕС розташоване місто Прип’ять, яке було збудоване паралельно з будівництвом АЕС для працівників атомної електростанції. На початок 1986 року ЧАЕС була найпотужнішою АЕС у європейській частині СРСР. Проте у ніч на 26 квітня 1986 року, під час проведення проєктних випробувань сталась аварія, унаслідок якої повністю зруйновано 4-й реактор ЧАЕС. Вибух та подальша пожежа на станції призвели до значного забруднення навколишніх територій радіоактивними речовинами, евакуації жителів Прип’яті, Чорнобиля та інших розташованих у радіусі 30 км населених пунктів, утворення радіоактивної хмари, яка накрила Україну, Білорусь, Росію та значну частину Європи. Аварія на ЧАЕС вважається однією із найбільших техногенних катастроф в історії людства. Найбільше постраждала внаслідок аварії Україна, значну частку шкідливих викидів отримала Білорусь. Потужний циклон переніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії. Над 4-тим реактором у липні 2019 року  введено в експлуатацію новий саркофаг –  ізоляційну аркову споруду, яка накрила попереднє “укриття”.

З початку широкомасштабного вторгнення РФ до України світ міг зіштовхнутись з новою загрозою на ЧАЕС. У перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого, Чорнобильську АЕС захопили російські окупанти. Була загроза терористичного акту, що призвело б до нової екологічної катастрофи. Проте вже у кінці березня російські загарбники покинули територію ЧАЕС.
МАГАТЕ та ядерні експерти попереджають, що «мирний атом» може бути руйнівним, особливо коли ведуться воєнні дії та обстрілюються атомні станції.

Відповідальна: С.П. Араджіоні.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top