Поетична акварель «Шевченкова весна» /209 років від дня народження Тараса Шевченка/

Сьогодні, 9 березня, важливе свято для кожного українця — день народження непримиренного борця за національне і духовне відродження України Тараса Шевченка. Тож цього дня ми, бібліотекарки бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури Івано-Франківської МТГ, провели поетичну акварель “Шевченкова весна”. Наш Кобзар — це людина-символ національної ідентичності українців в Україні і світі. “Не поет — бо це ж до болю мало”, — писав про Шевченка Євген Маланюк, — а скорше:

“…бунт буйних майбутніх рас,
Полум’я, на котрім тьма розтала,
Вибух крові, що зарокотала
Карою на довгу ніч образ.”

Титанічний і полум’яний образ геніального сина України легко змінюється на ось такий:

“А ось поруч — усміх, ласка, мати
І садок вишневий коло хати.”

Шевченко володіє надзвичайним даром любити. Любити простір, в якому живе, і створювати навколо себе простір любові: до землі, до людини, до природи.

І саме весняна пора була важливою для Кобзаря. Адже березень благословив перший крик немовляти в Моринцях на Черкащині. В квітні Тарас Григорович отримав таке жадане звільнення від кріпацтва, а в травні знайшов вічний спокій під світлим українським небом на Чернечій горі в Каневі.

Тож ми обрали та запропонували нашим читачам вірші Тараса Шевченка з весняним настроєм.

Поет часто і майстерно описує природу, але скільки серед тієї природи людського життя! Згадати хоча б знаменитий «Садок вишневий коло хати», — треба мати великий талант, аби, не використовуючи жодних художніх засобів, простими словами передати красу весняного вечора й гармонію людини в природі.

Відповідальні за проведення: всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top