Поетична вервичка пам’яті “Вони з-під Крут несли безсмертя Україні”

В неділю, 29 січня 2017 року о 16:00, в День пам’яті Героїв Крут, на абонементі ЦБ (вул.Короля Данила, 16) за підтримки НСОУ “Пласт” та участі ММО “Арт-Актив” відбулася поетична вервечка пам’яті Героїв Крут “Вони з-під Крут несли безсмертя Україні”, якою вшанували трагічну сторінку нашої історії.

28.01.2017. в бібліотеці відзначали 25-ту річницю затвердження синьо-жовтого прапора Державним прапором України, тож захід розпочався внесенням пластунами стягу нашої країни та запаленням символічної свічки пам’яті.

Бібліотекар розповіла про Битву під Крутами та її значення у становленні української державності. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою, але призупинили наступ противника. Ця затримка дала змога українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Бібліотекар підкреслила, що трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за Незалежну Україну.

Історію вшанування жертовної пам’яті героїв Крут розповів пластун Богдан Кирста. Зокрема, він підкреслив, що у Галичині культ героїв Крут поширився серед пластової молоді, яка у 1926 році створила курінь УСП ім. Бою під Крутами. Згодом ініціативу вшанування героїв Крут перейняло львівське студентство. Наразі у Києві діє юнацький пластовий курінь число 75 ім. Героїв бою під Крутами. Приклад Героїв Крут використовувало командування УПА для патріотичного виховання своїх членів і була встановлена традиція відзначення їх пам’яті, як національного свята.

Продовжуючи захід бібліотекар наголосила, що в Україні вшанування бою під Крутами розпочалося тільки напередодні проголошення її незалежності. Надалі відзначення роковин перетворилося на масштабну подію. Тематиці бою під Крутами присвячено чимало поетичних та музичних творів. Саме тому поетичною вервечкою пам’яті у бібліотеці вирішили вшановувати Героїв Крут. Такий захід проводився вже вчетверте поспіль, а його історія бере початок з січня 2014 року, коли на барикадах івано-франківського Євромайдану вперше зачитувалась кутянська поезія.

На даному вечорі була присутня творча молодь міста та пластуни – майбутнє нашої нації. Під акомпанемент флейти від талановитої Ірини Годзюр з Надвірнянщини учасники читали вірші відомих поетів про Крути й символічно передавали свічку один одному, утворивши вервечку пам’яті. Мабуть, кожен згадав тих молодих хлопців, які мужньо стали на захист своєї країни, знаючи, що сили не рівні й вони всі загинуть. Атмосфера вечора була настільки проникливою і водночас сумною, що йшли мурашки по шкірі. А патріотичні пісні у виконанні вищезгаданої Ірини та барда Андрія Маврика тільки підсилили ефект. Проникливий спів, поєднавшись із сумною мелодикою гітари, торкав найглибші струни душі.

Відрадно, що на поетичні вервиці був присутній Ярослав Турів – поет, художник, учасник АТО.

Ми не повинні забувати вшановувати Героїв і передавати цю традицію нащадкам.

Захід організований для юнацтва в рік відзначення 100-річчя Української Революції 1917-1921 років, а також у рамках БібліоFEST y соціальних проектів “Бібліотека і громада:спільна праця – спільне майбутнє”.

Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top