Поетична хвилинка “Заради вічної душі”

10.11.2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували поетичну хвилинку “Заради вічної душі” до 70-річного ювілею Неоніли Стефурак.

10 листопада свій ювілей відзначає українська письменниця, поетеса, перекладачка, журналістка Неоніла Стефурак. Народилася вона в Коломиї. Закінчила Львівський медичний інститут і Літературний інститут імені Горького в Москві. Протягом 10 років очолювала обласне літературне об’єднання „Іскри юності”. Працювала в редакції Івано-Франківської молодіжної газети, кореспонденткою  газети “Галичина”. Зараз живе та творить в Івано-Франківську.

В творчому доробку Неоніли Стефурак є поетичні та короткі прозові твори, п’єси, вірші для дітей, переклади з польської мови. Зовсім нещодавно побачила світ 17 книжка авторки – збірка психологічних, філософських та сюжетних есеїв «Подорожні», яка  стала своєрідним творчим підсумком до ювілею.

«Але не лише вірші – образки та есеї також мають свою тональність і психологічну вмотивованість, тож огортають і викороновують усю збірку Неоніли Стефурак концептуальною цілісністю, довершеністю думки і стилю. Тут чимало автобіографічного, якоїсь осібної віртуальності, яка ненав’язливо підводить до висновку: є цінне, а є безцінне; є минуще, а є непроминальне; є земне, а є позаземне, вічне, тобто є два світи, об’єднані, знову ж таки, любов’ю – тією великою тайною єдності душ, що тримається на вірі, довірі і відданості», – так пише про творчість Неоніли Стефурак у передмові до книги «Два світи» академік Володимир Качкан.

Нам вдалося запросити Неонілу Василівну до розмови практично напередодні її ювілею. Говорили про нову книжку есеїв, літературний процес в Україні, труднощі книговидання, письменницьку місію. Це коротке інтерв’ю ви можете послухати на нашому YouTube каналі за посиланням: https://youtu.be/ZPyG8qPPsl4

«Цей поетичний досвід, кажу про поезію Неоніли Стефурак, – не потребує коментувань та інтерпретацій. До нього потрібно пройти і прийти. Йому не потрібно ні жалості, ні співчуття. Навіть розуміння для нього замало. Цю історію потрібно мовчки вислухати. І так думаю, що вислухавши, найтяжче буде промовчати…», – так розмірковує про творчість Неоніли Стефурак літературний критик, есеїст Євген Баран. Тонкий психологізм, емоційна напруга та глибокий символізм її поезії не завжди доступні для сприйняття пересічному читачеві, –  визнає сама авторка. Тому ми, не претендуючи на знавців та не намагаючись осягнути багатогранну постать письменниці, все ж наважились підготувати невелику поетичну презентацію.

Запрошуємо до перегляду за посиланням: https://youtu.be/krjzuGLxMTM

“Жодна людина ніколи не була великим поетом, не ставши одночасно одним із глибоких філософів”, – цей вислів англійського поета Семюеля Тейлора Колріджа чудово характеризує творчість сьогоднішньої ювілярки. Тож дозвольте собі таку  розкіш,  – зупинитись на кілька хвилин і зануритись у поетичний світ майстрині слова Неоніли Стефурак.

Відповідальна: Озарко М.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top