Поетичний реквієм “І що б там хто не говорив, а згине зло, і правда переможе”

      Російсько-українська війна́, російська збро́йна агре́сія про́ти Украї́ни розпочалася 10 років тому, 2014 року прямим й опосередкованим застосуванням збройної сили російською федерацією проти суверенітету і територіальної цілісності України, окупацією Криму і деяких міст Луганської та Донецької областей.

    А 24 лютого 2024 року минуло 2 роки з того жахливого дня, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Цей день назавжди поділив наше життя на “до” і “після”. Роки болю, втрат, страждань, роки незламної стійкості, єднання та героїзму українського народу. В цей день, 24.02.2024 року о 16:00, на Абонементі ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели поетичний реквієм “І що б там хто не говорив, а згине зло, і правда переможе” (Л. Костенко): поезія воєнної доби”.
Чи доречно писати вірші після Бучі, Бородянки, Ірпеня, Маріуполя, Харкова?.. Питання, чи можлива поезія, якщо людство пройшло через страшну війну, чи має поет право на віршування, поставлене давно, і відповідь на нього давно знайдена – так. Це необхідно – зафіксувати у поетичних рядках свої почуття та передати їх людям, нащадкам, зробити особисте переживання публічною рефлексією. Війна загострює відчуття й усвідомлення. Вірші про війну, наче кулі, – вражають смертельно глибоко й залишаються в серці назавжди. Це точки перетину тих, хто на передовій, і тих, хто в тилу. Це містки для розуміння один одного. Це ключики для розуміння самих себе. Про це говорили під час заходу бібліотекарі, а запрошені гості з молодіжної творчої спільноти, яка діє при бібліотеці, читали вірші як свої, так і поетів-воїнів ЗСУ. Зокрема, учасниця Літстудії “Перлина” Яродана Віда вразила присутніх читанням авторської поезії із поетичного циклу “Воєнні Хроніки”, а саме “Лист до ворога”, ”Червоний шлях”. Дуже емоційно прозвучали її вірші “Лелече” та “Колискова для Бучі”. Богдан Кирста читав вірші історика, поета, воїна ЗСУ та прихильника бібліотеки Назара Розлуцького із книги “Прочани”, а також вірші київського поета та воїна ЗСУ Максима Кривцова – “Далі”, який загинув у січні 2024 року, із його поетичної збірки “Вірші з бійниці”. Тож на заході говорили про українських письменників, в житті яких тісно переплелися творчість і захист Батьківщини: Андрій Лотоцький, Віктор Янкевич, Богдан Коломійчук, Володимир Скоростецький, Олена Лотоцька …і багато, багато інших. Очільниця літ студії “Перлина” Лариса Мончак представила книги письменників- воїнів ЗСУ Влада Якушева “Карателі”, Ігора Михайлишина “Фуга “119” в тональності полону”, Віталія Запеки “Бабах на всю голову”, які студійці подарували бібліотеці за підтримки “Прикарпаттяобленерго”. Щиро дякуємо їм і запрошуємо читачів до читання даних книг.
Для користувачів бібліотеки діє книжкова виставка “Незламні Герої. Борці за волю України”. Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув за Україну. Ми дякуємо нашим Збройним Силам за їхню мужність і відвагу. Ми віримо в нашу перемогу! Відповідальні за підготовку і проведення поетичного реквієму працівники бібліотеки.

 

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top