Політичний портрет “Життя віддане боротьбі за незалежність України”

                          “Україна починається з тебе”

(В.Чорновіл)

З нагоди 85 – річчя від дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола, відомого українського політика, державного діяча, публіциста і журналіста, дисидента, засновника політичної партії “Народний рух України” завідувачка бібліотеки-філії №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготувала політичний портрет “Життя віддане боротьбі за незалежність України”.

  А народився В’ячеслав Чорновіл 24 грудня 1937 року в селі Єрки на Черкащині в родині сільських вчителів. Закінчив середню школу та Київський державний університет ім. Т. Шевченка. Ще юнаком він бачив правду життя і мислив нестандартно. У студентські роки вже багато писав до газет, працював на львівській студії телебачення, виступав як літературний критик, досліджуючи творчість Т.Шевченка, В.Самійленка, Б.Грінченка. Згодом В’ячеслав переїхав до Києва щоб продовжити наукову роботу з історії української літератури.

Вперше Чорновіл відкрито виступив проти влади  4 вересня 1965 року на відкритті пам’ятника-бюста Тарасові Шевченку в селі Шешори. З цього часу В’ячеслав Максимович назавжди стає в опозицію до компартійної верхівки. Його звільняють з роботи, переслідують, але це лише посилює в ньому силу опору: він працює над документальним дослідженням “Правосуддя чи рецидив терору” (1966 р.), над документальною збіркою “Лихо з розуму” в якій подано матеріали про заарештованих 1965 року шістдесятників. За ці праці і за “антирадянську агітацію” Чорновіл був заарештований і ув’язнений на 3 роки, а згодом засуджений до шести річного терміну. Під час ув’язнення В.Чорновіл був організатором і учасником численних акцій протесту, голодувань, виснажливої боротьби за статус політв’язня. На засланні написав книгу “Хроніка таборових буднів”.

За свої праці він став лауреатом Міжнародної премії ім. Ніколаса Томаліна (1975), лауреатом  Державної премії України ім. Т.Шевченка (1996)за твори, раніше інкриміновані як антирадянські).

 Був Народним  депутатом України двох скликань, депутатом та головою Львівської обласної ради, кандидатом у Президенти України, йому присвоєно Героя України  у 2000 р.( посмертно)

Чорновіл не став Президентом України, але став її національним Героєм. Його вбили в русі – у дорозі, по шляху до тієї, іншої України, за яку він платив здоров’ям і життям.

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top