“Права та обов’язки осіб при проведенні профілактичних щеплень”

Світова пандемія COVID-19 докорінно змінила життя українців. Причому зміни торкнулися роботи та доходів, і навіть таких речей, як спосіб життя, дозвілля і спілкування.

Міжнародні норми про права людини гарантують кожному право на найвищий рівень здоров’я і зобов’язують держави вживати заходів для запобігання шкоди здоров’ю населенню і надання медичної допомоги тим, хто її потребує. Міжнародні стандарти в області прав людини також передбачають, що в ситуаціях серйозних загроз для здоров’я населення і надзвичайних станів, що несуть небезпеку життю нації, допустимі обмеження певних прав і свобод.

14 вересня 2021 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5 ) Департаменту культури Івано-Франківській міської ради відбулася зустріч зацікавлених громадян із юристкою, заступницею директора  Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги І. М. Тичковською.  

Темою розмови було обговорення прав та обов’язків осіб при проведенні профілактичних щеплень. Юристка ознайомила присутніх із законодавчими, нормативно-правовими актами України щодо прав і обов’язків громадян під час проведення вакцинації. Вона зробила акцент на ст. 21 Конституції України, яка декларує: «Всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права та свободи людини є невідчужуваними та непорушними». 

Іванна Тичковська ознайомила зацікавлених гостей читального залу із видами вакцинації за законодавством України, календарем профілактичних щеплень. Вона зосередила увагу слухачів на питанні, якими можуть бути обмеження прав невакцинованих осіб, окреслила алгоритм дій особи, права якої порушені. На зустрічі було надано контактні телефони правопросвітницького центру з надання безоплатної правової допомоги, працівники якого можуть надати кваліфіковану юридичну допомогу. 

Аудиторія жваво обговорювала тему зустрічі, адже вакцинація населення зараз особливо актуальна. Юристка відповіла на численні запитання присутніх: чи порушує держава права людини, коли вакцинація проходить у добровільно-примусовому порядку, чи держава має право запровадити обмеження для невакцинованих та ін.

Модератор заходу М. Шегда, підсумовуючи сказане, висловила побажання усім присутнім зважено та відповідально підійти до власного вибору, не піддавати ризикам своє здоров’я та здоров’я оточуючих. 

    

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top