“Праведник віри: Андрей Шептицький”

“Україна увільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати  другим високорозвинутим державам. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу; треба тільки молитися, щоб Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим бідним, змученим народом, який скільки витерпів, і щоби ця опіка тривала вічно.

(Митрополит Андрей Шептицький)  

 

29 липня 2020 року – Україна відзначає 155 років від дня народження Андрея Шептицького (1865 – 1944), українського церковного, політичного та громадсько-культурного діяча, предстоятеля Української греко-католицької церкви.

Цього дня, зважаючи на карантин і дотримуючись всіх заходів безпеки,  бібліотекарі абонементу ЦМБ (вул. Короля Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, ювілейною посвятою “Праведник віри: Андрей Шептицький”, ознайомили  своїх користувачів з постаттю Митрополита  Андрея Шептицького, подвижництво якого вселило впевненість українства в боротьбі за волю. 

 Бібліотекар підкреслила, що його ім’я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, національного та духовного єднання народу. Для кожного українця ця незвичайна харизматична особистість – святий приклад для наслідування. Адже його заповіти – вчення справжньої віри і любові до свідомого християнства, ближнього і національного патріотизму – заповіти на всі віки, на всі прийдешні покоління”. Він був не просто персоною загальнонаціонального масштабу, але й людиною-епохою, дивився навіть не у завтрашній день, а на декілька днів уперед, дійсно дбав про ближнього, незалежно від віри, національності чи поглядів особи. Своїми діями та словами він значно випередив час, в якому жив. Саме тому гідний бути прикладом для наслідування. Сьогоднішнє свято, перш за все, є сімейним. Відтак є нагода поговорити про родину Шептицьких. Ще давньогрецький філософ Аристотель та китайський мислитель Конфуцій говорили про сім’ю як першу ланку соціальної організації, вплив родини на особистість є незаперечним і фундаментальним. Надзвичайно значимим був і вплив родини Шептицьких на Романа, пізніше Митрополита Андрея. Водночас, кожен представник Шептицьких був особистістю непересічною та своєрідною, з власними цілями та поглядами.

Учасниками заходу були одиночні користувачі, які цього дня завітали до бібліотеки, а також постійна читачка бібліотеки, поетка Любов Гнатишин Безрука, авторка книг “З Богом в серці”, “За обрій птахою пірну…”, письменниця, журналістка Марія Микицей, голова Івано-Франківської ОУН  Віталій Цапович, який розповів користувачам про книгу Володимира Сергійчука “Українські державники: Андрей Шептицький”, подаровану бібліотеці редакцією “Нескорена Нація” ще в лютому цього року. 

Користувачам бібліотеки  (як онлайн, так і офлайн) запропонована література про життя і діяльність Митрополита УГКЦ:

  • Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері / Упоряд. Г. Меріам-Лужницький. – Львів: Світ, 1994. – 80 с.;
  • Духовний провідник нації: до 150 річчя від дня народження А. Шептицького (1865—1944) // Дати і події, 2015, друге півріччя: календар знамен. дат № 1 (5) / Нац. парлам. б-ка України. — Київ, 2014. — С. 23–28.
  • Королевський К. Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)  / пер. з фр. Я. Кравець. – Вид. 2-ге виправл. – Львів: Вид-цтво “Свічадо”, 2014. – 512 с.;
  •  Лозинська Ю. Мільйонер, що став праведником: / Ю. Лозинська // Експрес. – 2015. – 23-30 лип. (№ 55). – с. 17.;
  • Митрополит Андрей Шептицький : Матеріали та документи (1865-1944) / За ред. Заборовського Я.Ю. – Вид. 2-ге допов. – Львів – Івано-Франківськ: Фірма “Олір”, 1995. – 176 с.;
  • Романюк В. Богові і Україні. Книга 2  / В. Романюк. – Івано-Франківськ: Симфонія форте, 2010. – 352 с.;
  • Сергійчук В.Українські державники: Андрей Шептицький.- В.: ПП Сергійчук М. І.,2015. – 440 с.

Бібліотекар зазначила, що «Митрополита Андрея у світі називають праведником віри, за те, що під час Другої світової війни він власними зусиллями врятував сотні єврейських родин від неминучої смерті. Він не ділив людей ні за віросповіданнями, ні за національністю».
«До осягнення наших національних ідеалів треба нам єдности… Треба нам, оскільки це тільки можливе, усунути всякі роздори і все, що ділить, і всіма силами змагати до осягнення, по змозі, якнайбільшої єдности…». Такими словами Митрополита Андрея Шептицького бібліотекарі закінчили  ювілейну посвяту.
Захід проведено дотримуючись всіх заходів безпеки.

 Відповідальні за проведення  – завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Кирста О.М. та бібліотекар абонементу ІІ – категорії Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top