Правова освіта «Права автора на твір: зміни українського законодавства про авторське право»

Щороку, 23 квітня з 1995 року Генеральна конференція ЮНЕСКО на міжнародному рівні відзначає Всесвітній день книги та авторського права.  Всесвітній день книги і авторського права відзначають близько у 200 країнах світу.

20 квітня 2023 р. о 14:00 бібліотекарі читального залу ЦБ Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели урок правової освіти «Права автора на твір: зміни українського законодавства про авторське право» в ліцеї №4 Івано-Франківської міської ради (вул. П. Бульвар, 24). 

Захід відбувся у форматі засідання Молодіжного дискусійного правового клубу «Діалог» і був присвячений до відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права.

До обговорення правової освіти у галузі авторського права книги та інформаційних ресурсів приєдналися юрист, спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової Дмитро Савуляк та Ганна Паска – доктор філософії, авторка 15 наукових статей та двох монографій, член Національної спілки краєзнавців. 

«Сьогодні в добу високих цифрових технологій, поширення Інтернету, різних соціальних мереж, важко уявити собі життя та роботу без інформаційних ресурсів. Дописи, рецензії, огляди книжок в соціальних мережах про прочитані книжки, зрозуміло, що ми нація, яка любить читати, аналізувати, відчувати та ділитися своїми враженнями. Російсько-українська війна, соціально-політичне, економічне становище України, прогресивні технології сучасності, курс на вступ до Євросоюзу призвели до зміни та регулювання українського законодавства у сфері захисту авторських прав», – зауважила у своєму виступі керівник правового клубу «Діалог» Майя Шегда. 

Фахівець з юридичних питань Дмитро Савуляк прокоментував нормативно – правові документи, законодавчі акти та зміни в новому законі України “Про авторське право і суміжні права”, який набув чинності 1 січня 2023 року. Юрист надав правову консультацію з питань захисту авторських прав та розповів про шляхи звернення до відповідних органів юстиції в разі порушення цих прав.

Історик, краєзнавець, Ганна Паска наголосила на особливості дотримання авторських прав в Україні, шляхи  та методи захисту інтелектуального права.

Ми, бібліотекарі читального залу, вітаємо письменників, поетів, журналістів, видавців друкованого слова із Всесвітнім днем книги і авторського права! Бажаємо вам втілення ваших творчих задумів в нових книгах і публікаціях, поваги до ваших авторських прав та ефективної реалізації засад авторських прав в книговидавництві, галузі цифрових технологій та ЗМІ.

Відповідальна за проведення заходу керівник клубу “Діалог” Шегда М. Б.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top