“Правовий вимір соборності сучасної України”

22 січня, 2019 року на Софійській площі, на вічі, було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Об’єднання УНР і ЗУНР реалізовувало ідею соборної територіальної єдності, відродження та утвердження демократичної, незалежної, вільної України.

З цієї нагоди, 22 січня 2022 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури  Івано-Франківської міської бібліотеки відбулася відеопрезентація нформаційно-правовового бюлетня «Правовий вимір соборності сучасної України». 

З метою святкування Дня Соборності України о 15:00 бібліотекарі читального залу приєдналися до проведення бібліомоста в інтернет – мережі до Дня Соборності у прямому ефірі, який об’єднав в мережевий ланцюг всі бібліотеки і людей України, за ініціативою бібліотеки ім. Едуарда Багрицького (м. Одеса) і бібліотеки ім. Івана Бевза (м. Вінниця). Метою даного прямого включення бібліотекарів  різних міст України є показати єдність та спільність українського суспільства, продемонструвати прагнення кожного громадянина України жити у вільній, єдиній і соборній Україні.

Продемонстрована друкована продукція, приурочена до Дня Соборності України. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 22 січня 1999 р.

         Соборність українських земель має глибоке історичне підґрунтя, спирається на правічне самоусвідомлення народу як органічної цілісності території та етносу. Століттями розірваний український народ об’єднався на своїй землі в єдиній правовій демократичній Українській державі.

Наразі дуже актуально і гостро стоїть  питання соборності та збереження територіальної цілісності України. Політика Росії щодо територій українських земель та реформаційні світові тенденції докорінно змінюють ідею праводержавотворення та його реформування, ідею соборності України як процесу зародження, становлення і розвитку української модерної політичної та громадянської нації. Сьогоденні світові тенденції вимагають зміни у правовому вимірі соборності сучасної України, у правовій свідомості кожного громадянина України щодо прав і свобод людини та громадянина тощо. Соборність України як процес демократизації правової   держави має посприяти поглибленню розуміння трансформаційних процесів у правовій системі України, визначенню міри змін правової системи в умовах євроінтеграційних процесів, наближенню системи юридичних джерел права України до стандартів Ради Європи і Європейського Союзу.

Інформаційно-правовий бюлетень, підготовлений керівником правового молодіжного клубу «Діалог» Маєю Шегдою, вміщує факти та події з історії України, здобуття незалежності і соборності, шляхів побудови правової демократичної держави:

– передумови української національно-демократичної революції;

– договір про об’єднання УНР і ЗУНР;

– Акт Злуки 22 січня 1919 р., значення Акта Злуки для українського державотворення; 

– процес здійснення соборності українських земель у ХХ – на поч. ХХІ ст;

– історичні подій ХХ століття, що були визначальними для українського державотворення;

– правовий вимір соборності сучасної України.

Також бюлетень подає інформацію про місце знаходження читального залу ЦБ МЦБС, контакти та посилання в соціальних мережах, логотип бібліотеки. 

Мета бюлетня: популяризація історичної події, виховання у молоді почуття патріотизму, національної гідності, любові до Батьківщини; розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються нині в Україні, формування активної громадської позиції щодо соборної, єдиної, цілісної Української держави. Друкована продукція розрахована на широке коло читачів: учнівську молодь, студентів, користувачів бібліотек, викладачів історії та правознавства, бібліотечних працівників.

        Логічним доповненням до презентації історичної події стала тематична виставка «22 січня – День Соборності України».

   Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу М. Шегда. 

         

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top