Презентація благодійного мистецького проєкту “Крила”

 3 грудня 2023 року о 15:00 на Абонементі ЦМБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулась презентація благодійного мистецького проєкту “Крила”. Захід  об’єднав три дати, які  на початку грудня відзначають  в Україні і світі –   Міжнародний день людей з інвалідністю (03.12), Міжнародний день волонтера (05.12) та День Святого Миколая, який славиться добрими справами.  “Людина нібито не літає… А крила має. А крила має!”. Ці поетичні слова Ліни Костенко стали лейтмотивом проєкту “Крила”, який поєднав неймовірних людей, які мають вогник в очах і серці, що запалює і окрилює. “Крила” – проєкт крилатих людей, а це, в першу чергу, Уляна Белей, мешканка Будиночку сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії Любові”. Будиночок сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії та Любові”, це її друзі Яна Хазанюк, Ігор Човпило, які разом з нею  проживають   в “Оселі…”, це їхні асистенти, це волонтери БО “Благодійний Фонд “Українська благодійницька  мережа””, (голова –  Василь Футерко), які опікуються цим  Будиночком сиріт з інвалідністю,  це  волонтерка, дизайнерка, людина з величезним серцем  – Віта Лотоцька, це глибока і чутлива Таня Немцева,  це  талановиті студійці Літстудії  “Перлина”, це їхня натхненниця і керівниця пані Лариса Мончук, яка відразу відгукнулась і підтримала ідеї бібліотеки і волонтерів, це громадські активісти, які долучились до зустрічі, бо їм не байдужі проблеми як людей з інвалідністю, так і волонтерів, це всі-всі, хто був цього дня в бібліотеці.

Розпочавши презентацію, завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Івано-Франківської МЦБС  Ольга Кирста поділилась своїми  спогадами як познайомилась з волонтерами, згадала перші знайомства з мешканцями  ”Оселі”, які на той час проживали ще в різних інтернатах: Коломийському і Залучанському для сиріт з інвалідністю. Уляна Белей – сирота з інвалідністю, розказала про себе, ознайомила присутніх зі своїми роботами, а також подякувала  своїм опікунам і привітала  їх із Міжнародним днем волонтера. Вона розповіла про свою творчість, яку почала вдосконалювати, проживаючи уже в  ”Оселі Віри, Надії, Любові”.  Згадуючи нелегкі роки проживання в Залучанському інтернаті для сиріт з інвалідністю,  раділа, що  має можливість проживати в гарних умовах  чудового будинку, який щиро називає домом і від душі подякувала за це всім волонтерам, які допомагають, а особливо, – волонтерам БО “Благодійний Фонд “Українська Благодійницька мережа” і його голові Василю Футерко), які опікуються Будиночком сиріт з інвалідністю,  за небайдужість й добросердечність і за вирішення чисельних проблем по благоустрою, які вони взяли на себе. 

Уляна Белей через вроджені вади кінцівок, малює свої роботи ротом, тримаючи пензлик зубами.Ще змалку вона захоплювалась живописом. Особливістю її робіт є те, що вона створює свої роботи без підготовки ескізів, одразу накладаючи фарбу на полотно без додаткового  використання палітри. На полотнах художниці: яскраві квіти, дерева, декоровані орнаментальними мотивами, а ще пейзажі і море, яке вона ніколи не бачила і на якому ніколи не бувала. Її рослинні образи сповнені неймовірних форм та енергії кольору. Її роботи  неодноразово  виставлялись на різних виставках в Івано-Франківську і розповсюджувались  через “Доброчинні аукціони”. Їх можна побачити і придбати в ці грудневі дні,  завітавши на абонемент ЦМБ (Короля Данила,16). Саме картини УЛЯНИ БЕЛЕЙ  лягли в основу ідеї створення  набору книжкових закладок-календарів, де причаїлося 12 місяців прийдешнього 2024 року, захопливий дизайн яких створила координаторка проєкту Віта Лотоцька, ст.викладачка кафедри дизайну та теорії мистецтва  Навчально-Наукового Інституту Мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника.  Вона переплела живопис зі словами учасників Літстудії “Перлина” під керівництвом Лариси Мончак.  Присутні літстудійці продекламували рядки на закладках, а також поділились своїми іншими творчими надбаннями. У залі бібліотеки панувала атмосфера, схожа до казки «12 місяців». Спілкуючись в такому близькому товаристві,  бібліотекарка підкреслила, що працівники книгозбірні стараються інформувати містян про  мешканців  “Оселі…”,  про продаж їхніх робіт через “Доброчинні аукціони”  різноманітними акціями, зокрема, і цією, що діє в  передсвяткові  різдвяно-новорічні дні – акція-розпродаж комплектів  книжкових закладок-календарів на  2024 рік.  12 закладок – 12 місяців, 12 календарів. Також вона представила святкові дрібнички з любов’ю зроблені руками  Яни Хазанюк та декоративні свічки від Ігоря Човпила. Вони, а також картини Уляни Белей, можуть бути гарним подарунком для ваших друзів. Придбавши їхні роботи на “Доброчинних аукціонах”, ви не тільки потішите себе чи друзів чудовими подарунками, піднявши гарний настрій, а ще й зробите  благодійну справу, приєднавшись до Святого Миколая з його  добрими справами. Авторка робіт  – Уляна Белей  –  дарує вам через свої картини життєву наснагу та творчу енергію. Ці чудові роботи та зроблені за ними книжкові закладки-календарі  чекаютьна вас!

Придбавши їх на сайті: https://ca.ubm.org.ua/., ви підтримаєте творчість незвичайної художниці Уляни Белей та мешканців “Оселі”. Також ви в будь-який час можете  долучитись до благородної справи волонтерства, зокрема стати волонтером – опікуном “Оселі”,  і нехай Божа ласка завжди буде з вами. Бо дуже приємно усвідомлювати, що і ти десь, хоч трішки, належиш до цих неймовірно багатих душею людей – волонтерів. Дякуємо за ваші палкі серця, що зігрівають людські душі! Нехай добро, яке ви робите повернеться вам сторицею. Тож ще раз нагадуємо : придбати набори книжкових закладок-календарів 2024 легко й просто за таким посиланням ⤵️

https://ca.ubm.org.ua/show/576?fbclid=IwAR1DINtlJ8csGChJVJSt3GXl7YJ5tB2mSgKp-1grg9Q80Q415uq9RCrDzhc_aem_AUA157RUFHAy_3l-67xEus79qoWuOiWQcbdkYqQNx1lgGH5dfOtmSMQK_3qu-4VUmW0

Дуже-дуже вдячні і тішимось, що ідея з книжковими  закладками так припала до душі всім і , що презентація була така тепла і щира. Нехай наші спільні добрі справи  знаходять відгук в серцях багатьох людей і нехай наші крилаті книжкові закладки-календарики 2024  долітають до кожного, хто хоче творити добро і  допомагати іншим..

Відповідальна  за проведення – Ольга Кирста.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top