«Пропустіть АТО через серце»

11.02-18.02 2017 року на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила 16) відбувся марафон пам’яті «Пропустіть АТО через серце».

На жаль, 25-ту річницю Незалежності України ми відзначили в період війни. Бої поновилися по всій лінії фронту і цієї зими: Авдіївка, Горлівка, селище Сардана, Донецький Аеропорт, селище Галасинівка, селище Водяне… Шумлять бої… Відходять у вічність солдати – втілення відданої та жертовної служби своєму народу , щедрої та до кінця вірної любові. Даний захід є скромною даниною пам’яті – надзвичайно щирою і дуже відвертою – усім, хто упродовж цих років були учасниками і свідками воєнного протистояння у різних неспокійних та гарячих точках сьогоднішнього фронту і тим, хто назавжди залишився сторожем вічності на якомусь із полів українського Сходу.

Марафон пам’яті на абонементі  – це низка бібліотечних заходів (переважно камерних форм) ,які проходять щоденно протягом тижня.

Розпочався марафон пам’яті 11 лютого о 12:00 презентацією виставки – інсталяції «Пропустіть АТО через себе», яку бібліотекарі  присвятили захисникам нашої Вітчизни, героям – простим і звичайним, втомленим, припорошеним, інколи розчарованим, інколи зарядженим потужним ентузіазмом, рішучим, пораненим, дезорієнтованим, виснаженим смутком за найріднішими, інколи голодним і невиспаним, із гнівом, затиснутим у кулаках, зі сльозами в очах за втраченими друзями, але завжди вірним і відданим. Бібліотекар підкреслила, що звичайні хлопці у зовсім непростих умовах роблять надзвичайні речі… Ціною власного життя… На виставці були представлені книги: «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО»; Василь Шкляр «Чорне сонце»; Євген Положій «Іловайськ»; Сергій Лойко «Аеропорт», «АД242» »; Світлана Талан «Оголений нерв», «Розколоте небо», та інші, а також інформаційні матеріали даної тематики та постери.

12 лютого о13:00 відбувся портрет сучасної книги «Тільки Любов здатна на перемогу» : А. Зелінський «Соняхи: духовність на час війни».Бібліотекар наголосила ,що цю книгу написав військовий капелан, який постійно здійснює своє служіння в зоні АТО , стоїть пліч- о-пліч із тими , про кого пише , підтримує їх і проводжає в останню путь.Вона про друзів і для друзів,а тому написана з любовꞌю та щирою вдячністю.Тут зібрані тексти про духовний вимір людського досвіду війни та про справжню любов , здатну перетворити людину на сонце ,а наш біль – на радість спільної надії. Книга є даниною  пам`яті тим,хто не повернувся,саме їхні світлі погляди заглядають з сторінок до сумління та серця читача.

Патріотичним монологом «Дякуємо вам,хлопці…»,запропонованим користувачам бібліотеки 16. 02 о 14:00, бібліотекар подякувала усім героям АТО-героям нашого часу. Вона підкреслила ,що інколи їй випадала нагода спілкуватись з учасниками АТО і зауважила ,що вони усі різні: хтось комунікабельний більше, інші не завжди радо спілкуються ; одні багато розповідають про військові будні, а хтось нарікає на війну і на умови в яких перебувають.Є й такі , які про все воліють мовчати, та усі вони – патріоти своєї держави і всім їм ми однаково вдячні за те ,що виборюють мир для нас. Особливо бібліотекар подякувала друзям бібіотеки-учасникам заходів-бібліотечників:Назару Розлуцькому та Ярославу Туріву ,які  в різні періоди робили і роблять найважливішу ,найпотрібнішу тепер справу –боронили і боронять Батьківщину. Окремі слова подяки прозвучали і в адрес волонтерів, адже прості українці ,прагнучи звільнити свої землі від одвічного нашого ворога, допомагали і допомагають солдатам ,інколи ділячись останнім.                                                                  

Фото-виставка –пам’ять «Соняхами  запалали на шляху української журби» запропонована користувачам бібліотеки 13.02-18.02 –данина пам`яті героям АТО Івано-франківщини. На перший погляд, війна від Івано-Франківська далеко .Тут не чутно відлуння канонади, в`їзди до міста не перекриті блокпостами ,вулицями не роз`їжджає бронетехніка…Однак найстрашнішим і найпереконливішим доказом того ,що війна серед нас ,є свіжі могили…Бібліотекар коротко розповіла про кожного краянина- героя  , які віддали життя Вітчизні і запаливши свічку, вшанувала їх хвилиною мовчання.

У ці дні виповнюється  два роки битві за дебальцевський  плацдарм , тож 18 лютого о14 :00,  завершуючи тиждень заходів пам`яті АТО ,бібліотекарі  згадали і героїв Дебальцевого патріотичною хвилиною «Твої вірні захисники, Україно».

На заходи марафону пам`яті відгукнулися видавці газети  Міністерства Оборони України «Народна Армія», які з ініціативи полковника Андрія Лисенка та полковника Романа Драпака подарували бібіліотеці безцінні книги «Вклоняємось доземно українському солдату» та фотокалендар на 2017 рік «Народна Армія». Презентуючи подаровані книги, бібліотекар підкреслила, що за кожною історією книги – справжній герой, який самовіддано любить і служить своїй Батьківщині, віддаючи свої сили і своє життя для добра  Українському народу, його свободи і незалежності. Саме на прикладах таких захисників Вітчизни виховуватимуться прийдешні покоління.

Не простий тиждень , не простий захід та бібліотекарі його проведенням ще і ще раз вшанували всіх , хто самовіддано виконав чи виконує свій військовий обов`язок. Боротьба українців за свою землю – це й перемоги, і втрати та біль. Сучасне покоління і наші нащадки повинні знати та шанувати своїх героїв , які зараз б`ються за нову Україну.

Щоб допомогти солдатам АТО бібліотекарі долучилися до збору коштів через продаж книг (не бібліотечних) , волонтер – активістка бібліотеки –О. Новак.

Марафон пам`яті проведено для широкого кола користувачів, відповідальні Кирста О.М. та Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top