Профіплатформа «Хочу! Можу! Буду!»

    Мета заходу – познайомити дітей та підлітків з різними професіями, їх важливістю для суспільства. Знаючи усе про професії, дитині простіше визначитися, ким хоче стати саме вона, обрати вектор, за яким можна рухатися. Британська журналістка і письменниця давала молоді пораду: «Знайди що-небудь, що тобі подобається робити, а потім знайди кого-небудь, хто буде тобі за це платити.» Сучасні технології настільки швидко змінюють світ, що для комфортного та безпечного життя в ньому потрібні абсолютно нові спеціальності та професії. 10 спеціальностей, які будуть потрібні вже за кілька років: сіті-фермер, трейдер альтернативних валют, дизайнер емоцій, проектувальник особистої безпеки, IT-генетик, менеджер космотуризму, біоетик, проектувальник домашніх роботів, дизайнер віртуальних світів, архітектор живих систем. Сьогоднішні професії також будуть затребувані. Тож озброюємося знаннями про професії з дитячих років, а юнацтву радимо вже приміряти на себе майбутню професію. 25 жовтня о 14.00 центральна бібліотека для дітей запросила дітей «прогулятися» містом і уважніше придивитися, які професії нас оточують, як працюють люди, що спільного є у представників різних професій. На допомогу нам прийдуть книжки про різні професії.

Послухаємо мудрих:

«Немає не привабливих спеціальностей. Є лише пасивні люди, не здатні захопитися тим, що перед ними» Берг А.

«Як добре, коли у людини є можливість вибрати собі професію не за потребою, а погодившись з душевними схильностями» Апшерони А.

«Двох речей дуже важко уникнути: туподумство, якщо замкнутися в своїй спеціальності, і не ґрунтовності, якщо вийти з неї.» Гете В.

Книжки для підлітків про професії:

«Три кроки до моєї професії. Блокнот для підлітків»

Тобі надзвичайно пощастило, що тримаєш у руках саме цей блокнот! Він — дорожня карта до твого внутрішнього світу, твоїх унікальних здібностей, бажань, ресурсів і суперсили.

Виконуючи завдання, щоразу робитимеш маленький крок до тебе справжнього (справжньої). Зрозумієш, яка професія тобі підходить найбільше. Це ніби GPS, з допомогою якого ти знайдеш заняття до душі і місце в дорослому житті.

Тож мерщій розгортай його! Щасливої подорожі!

 

 

 

“Кав’ярня. Мій перший бізнес. Креативний нотатник”, Юстина Бережницька

Мрієш відкрити власну кав’ярню — затишне місце, куди запросиш відвідувачів на запашну каву та шоколадні кекси? У такому разі саме тобі вирішувати, хто в тебе працюватиме, що і скільки продавати й де взяти гроші на свою першу справу. Навіть якщо спочатку все здаватиметься простою дитячою грою, не барися! Візьми в руки кольорові олівці, розгорни цей нотатник, і перед тобою відкриються нові можливості для здійснення мрій. Ти придумаєш рекламну кампанію і дизайн приміщення, назву й лого своєї кав’ярні та перейдеш через усі етапи створення свого першого бізнес-проєкту. Юстина Бережницька чудово поєднує практичні поради з мотиваційними настановами. Вона надихає читача бути креативним, працювати над собою та не здаватися перед викликами, які завжди супроводжують відкриття власного бізнесу. Книга містить у собі все те, що здатне зацікавити юного підприємця-початківця, та знайомить його з азами бізнес-планування та креативного впровадження власних проектів у життя оточуючих. Перший бізнес – це завжди важко, однак творчість, наполегливість та винахідливість, а також віра у власний успіх – ось той фундамент, який є запорукою успішного розвитку абсолютно усіх бізнес-проектів як сьогодення, так і сивої минувшини.

Книжки для дітей про професії

«Як збудувати дім» Мартін Содомка

«Чи беруть іпотечний кредит птахи, коли збираються вити гніздо?» – питає пацючок Арні у свого давнього приятеля Зили. Безтурботна юність Арні минула – тепер він одружився і будує дім. Будівництво – справа нелегка: розробка проекту, оформлення будівельних дозволів, отримання іпотечного кредиту… Арні від усього цього вже голова йде обертом, але знав би він, який клопіт чекає на нього попереду! Справжня катастрофа! Сподіваємося однак, що все йому вдасться, адже в казках по-іншому й не буває!

«Як збудувати дім» — це авторська «технічна» казка чеського письменника та ілюстратора Мартіна Содомки. У книжці детально, але водночас зрозуміло й цікаво для дітей описано процес будівництва будинку на всіх його етапах: від вибору земельної ділянки та матеріалів, проєктування, закладання фундаменту, підлоги, стін, даху до роботи опалювальної системи та всіх комунікацій, а також навіть до справ, пов’язаних із потрібною для будівництва документацією.

 

«Хочу стати айтішником» Тетяна Маслова

Ця книга буде цікава всім, хто хоче йти в ногу з часом. Щодня ми користуємося комп’ютерами та смартфонами, слухаємо новини про безпілотні автомобілі та суперрозумних роботів. Але хто за всім цим стоїть? Прочитавши енциклопедію «Хочу стати айтішником», діти довідаються про тих, хто пише коди, створює сайти та відео ігри, тестує програми. Школярі дізнаються, як працює інтернет, навіщо потрібні мови програмування та що спільного мають сайт і святковий торт.

 

 

 

 

«Незвичайні професії» Гутніченко Алла

У хлопчика Андрея – незвичайна родина. Кожен у ній має улюблену роботу і в кожного – не звикла, але важлива й цікава професія. Мама – флорист, тато – палеонтолог, сестра – обіймачка панд, дідусь – тітестер, а бабуня – сурдоперекладач. Є в родині також склодув і повітроплавець, архітектор та піцайоло і кінолог, а сам хлопчик ще не знає, ким стане, коли виросте. У цій книжці-віммельбуху кожній професії присвячено зо три розвороти: на одному розповідається про її особливості та зображено сферу діяльності, на іншому йдеться про знаряддя, потрібні для роботи фахівцеві, а третя є зазвичай інтерактивною та інформативною. Книжка про дивовижні професії сподобається дітям різного віку.

Вік 9-12 років.

Відгук на книжку!

Одним словом – захват! Ця книга неперевершена, чогось подібного ми ще не зустрічали, і навряд чи зустрінемо. Книга “Незвичайні професії” справжня знахідка, яка зуміє пояснити дитині, які існують незвичні професії, і на прикладі конкретної родини покаже дитині, хто ким працює і з чим їм доводиться щодня зустрічатись, та найголовніше, із якими інструментами вони працюють. Книга “Незвичайні професії” дуже якісна, велика, малюнки усі кольорові та дуже захоплюючі, сторінок теж досить багато. Сподобалось те, що кожній незвичній професії присвячено аж три розвороти, так дитина краще зможе зрозуміти та засвоїти отриману інформацію про дану професію. Прекрасна книга для дитини, аби вона змогла збагатити свої знання новими професіями, і вже самостійно обирати професію для себе, звичайну, або ж навпаки, нестандартну та не звичайну.

 «Абетка ремесел і професій»

Що виготовляють бондар, різьбяр чи гончар, чим займаються журналіст, друкар, цукерник? Про це все малята дізнаються, прочитавши віршовану «Абетку ремесел і професій» Надії Репети, героїв якої чудово намалювала Мар’яна Петрів.

Книжка ідеально підійде малим «чомучкам» і їхнім батькам, які з її допомогою зможуть пояснити дітям особливості різних фахів і ремесел.

Вік 6 – 8 років.

 

 

“Хто що робить? Книга ремесел” Ганна Вашкова

Це сукні, виготовлені кравцями, панчохи, зроблені в’язальницями, взуття, яке відремонтували шевці, і це тільки деякі речі. Навіть зараз, коли у нас є заводи й машини, без досвідчених ремісників не обійтися. Тільки майстри та майстрині знають, що має бути зроблено або відремонтовано, і як це зробити. Машина нічого не здатна сказати нам. Нумо подивимося, хто що для нас робить. На нас чекає багато всього цікавого!

Для дітей 6+

 

 

 

 

«Маленькі дослідники. Світ професій»

У книжці «Світ професій» юні читачі зможуть знайти цікаві факти про роботу та заняття у різних галузях. Чим займається інженер на будівельному майданчику? Навіщо лікарі використовують рентген? Чому сценаристам потрібно мати багату уяву? Чим займаються археологи, ботаніки та фотографи-натуралісти? Хто такі криміналісти? Відповіді на ці запитання читачі знайдуть на сторінках цієї книжки.

Зрозумілий виклад, яскраві ілюстрації та інтерактивні елементи-віконечка роблять першу зустріч зі світом різноманітних професій не лише пізнавальною, а й веселою.

 

 

«Світ сучасних професій» О. Полєвікова, Т. Швець

Посібник дасть змогу батькам, фахівцям дошкільної освіти формувати у дітей базові знання про професії, здійснювати профорієнтаційну роботу, знайомити вихованців із працею дорослих. Містить численні ігри, розповіді, бесіди, консультації, проекти.

Посібник містить:

            • Огляд питань стосовно проблем у формуванні уявлень про світ професій у дошкільнят.
            • Сценарії сюжетно-рольових ігор та календарно-тематичний розподіл їх на рік.
            • Цикл бесід про професії.
            • Консультації для батьків та педагогів.
            • Приклади проектної діяльності.
            • Віртуальні екскурсії дітей на підприємства.
            • Для вихователів закладів дошкільної освіти, батьків та всіх зацікавлених у здійсненні профорієнтаційної роботи дітей дошкільного віку.

Відповідальні всі працівники бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top