Репортаж з книжкової полиці «У боротьбі за українську ідею»

1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення на західноукраїнських землях, виникла українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Республікою. Саме ця дата залишилася в українській історії однією з найбільших подій.

 

З нагоди 101-ї річниці створення ЗУНРу, в рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1017-1921 років, бібліотекарі бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели репортаж з книжкової полиці «У боротьбі за українську ідею».

Бібліотекарка познайомила користувачів з перебігом революційних подій того періоду на теренах нашого краю. Наголосила, що ці події особливо значущими для прикарпатців, адже столиця держави була у Станиславові. Присутні дізнались про тих патріотів, котрі словом і зброєю намагалися відродити незалежну Українську Державу. Це: президент Євген

Петрушевич, віцепрезидент Національної Ради ЗУНР Левко Бачинський, військовий міністр Дмитро Вітовський, голова Державного секретаріату Кость Левицький.

Крім цього, про листопадову подію становлення української державності можна було дізнатися із книг та публікацій, представлених на виставці «І повстала ЗУНР»:
Винниченко В. Заповіт борцям за визволення / В. Винниченко. – К.: Криниця, 1991. – 128с.
Кокотюха А. Справа отамана Зеленого. Українські хронічки 1919 року: роман / А. Кокотюха. – Х.: КСД, 2014. – 304с.іл.
Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття / І. Нагаєвський. – К.: Укр. письменник, 1993. – 413с.
Станиславів у часи Західно-Української Народної Республіки: документальні свідчення, спогади, оголошення, накази революційної доби. – Івано-Франківськ, 2008.-176 с.

ЗУНР засвідчила прагнення українського населення до незалежності та створення Соборної Української держави. за незалежність, вільний і демократичний розвиток.
Відповідальна Романюк К. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top