«Родом з дитинства»

 29 червня 2020 р. виповнюється 120 років від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері.

З цієї нагоди працівники бібліотеки-філії№14 (вул. Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради пропонують ознайомитись із літературним портретом всесвітньовідомого письменника.

 Антуан де  Сент-Екзюпері – видатний французький письменник-гуманіст, льотчик, філософ;  автор  таких відомих творів, як “Льотчик” (1926),  “Південний поштовий” (1929), “Нічний політ” (1931),  “Земля людей” (1939), “Військовий льотчик” (1942), “Маленький принц” (1943).  Інтелектуально-лірична проза поєднує автобіографічну сповідь з невигаданими льотними пригодами та філософськими роздумами: “Звідки я родом? Я родом з мого дитинства, немовби з якоїсь країни”.  “Для мене літати і писати — одне й те саме, головне — діяти, головне — знайти себе. Авіатор і письменник зливаються, обидва однаково пізнають світ”.

Саме в авіації Сент-Екзюпері знайшов усе, що відповідало його романтичній та дієвій вдачі: відчуття повноти життя, смак постійного ризику, випробування власної мужності, можливість відбутися як особистість. В авіації він вбачав героїчний лицарський кодекс, культ мужності, дружби, відповідальності. Саме таким духом пройняті його твори “Південний поштовий” (1929) і “Нічний політ” (1931).В  1939 році з’являється книга під назвою “Земля людей”, за яку її автор отримав “Велику премію роману” французької академії. В її основі –  філософські роздуми письменника щодо сенсу людського життя. У 1943 році, за рік до свого останнього, трагічного польоту, Антуан де Сент-Екзюпері опублікував твір “Маленький принц” – своєрідний духовний заповіт, де в алегоричних образах втілив свої найдорожчі ідеали. За жанром це філософська казка, якій притаманне прагнення до вічних істин. Книга присвячена найкращому другові письменника Леонові Верту, “коли він був маленьким”, разом з тим вона адресована дитині, яку назавжди має зберегти у своїй душі кожен дорослий. Проте автор не вважав книгу дитячою забавкою.  Твір має циклічну композицію: це подорож від дому і додому  головних героїв твору —  Маленького принца і льотчика, який зазнав аварії в центрі Сахари, де й  перетнулися їхні шляхи.

31 липня 1944 р. А. де Сент Екзюпері не повернувся з вильоту, пропав безвісти. Через 60 років стало відомо, що його збив німецький винищувач. Та його творчість продовжує хвилювати мільйони людей у всьому світі.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top