Святкова інсталяція “Різдвяно-новорічна феєрія” та підбиття підсумків святкування  різдвяно-новорічних свят в бібліотеці

У мільйонів людей Різдвяні й новорічні свята – це період, який вони проводять разом з сім’єю і друзями. Проте багато хто, вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства. Адже це, мабуть, найчарівніший час року, коли люди поринають в атмосферу дива і дарують собі та своїм близьким незабутню казку.

Святковий настрій з 3 по 20 січня 2022 року панував і  на  абонементі ЦМБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, де  користувачі та  бібліотекарі поринули в таємничий світ святкової інсталяції “РІЗДВЯНО-НОВОРІЧНА ФЕЄРІЯ”.

З перших днів Нового 2022 року  відвідувачі бібліотеки потрапили в різдвяно-новорічну казку, створену фантазіями та творчою уявою бібліотекарів.

Перетворення буденності працівники бібліотеки  розпочали з ялинки на юнацькій кафедрі, яку створили з книжок. Книжкова ялинка – не лише оригінальний символ новорічних свят, а й нагадування про те, що саме книги роблять нас кращими та добрішими.

Традиційна книга аж ніяк не збирається капітулювати перед своїми електронними аналогами та інтернетом. А сучасні гаджети стали в пригоді для іншого. Наприклад, аби зафіксувати себе поряд із  книжковою ялинкою чи книжковим каміном, доки вони ще радують око відвідувачів і спонукають нас любити книгу, а з нею і досягати справжніх глибин людської мудрості.

Далі магічне диво продовжилось прикрашанням бібліотечних вітрин та оздобленням святковим декором приміщення бібліотеки. Родзинкою атмосфери свят стала створена в вітринному просторі  інсталяція “Книжковий камін”.

У народознавчих книгах виставки “Під сяйвом Вифлеємської зорі” відвідувачі мали можливість знайти найцікавіші  розповіді про  звичаї українського народу в зимові свята, про історію новорічної ялинки й традиції святкування:  народні обряди, тексти колядок та щедрівок, поповнити скарбничку традицій святкування оригінальними ідеями й знайти щось нове.  Виставка доповнена цікавими новорічними атрибутами.

Магію неперевершених святкових  композицій підсилила традиційна щорічна акція передачі пластунами  бібліотеці Вифлеємського вогню

Дякуємо пластовій спільноті, які допомогли відчути тепло Вифлеємського вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа, кожному християнину, хто завітав в нашу бібліотеку з 30.12.2021 до 06.01.2022. Щиро сподіваємось, що нам вдалося донести світло зорі, що засіяла над Вифлеємським вертепом до кожного людського серця, яке прагнуло тепла та любові, до всіх, кому у наш складний та неспокійний час потрібна допомога.

А вже 09.01.2020 представники абонементу ЦМБ  брали участь  у незабутній різдвяній  ході  шопок разом із Вифлеємськими зірками.  З великою гордістю із нашою спільною  шопкою МЦБС та власноручно виготовленою  разом з активістами бібліотеки Вифлеємською зіркою, бібліотекарі в чудовій компанії таких же прекрасних різдвяних зірок крокували в колоні бібліотекарів МЦБС. І що не кажіть, а емоції від такої ходи запам’ятаються надовго.

Та дивовижні події цього дня тільки починалися. Справжню Різдвяну феєрію – святкове дійство з усіма найяскравішими обрядами, традиціями, атрибутами й героями українських різдвяно-новорічних святкувань влаштували   на абонементі ЦБ  учасники Різдвяного Вертепу представниками НСОУ “Пласт”. Чудове сценічне дійство, колядки та сценки із героями Вертепу та, звичайно ж, смертю та нечистою силою, яку проганяє добро, створили надзвичайно духовну атмосферу і для працівників, і для користувачів бібліотеки, і для учасників фольклорних посиденьок “Колядують зорі на Різдво  Христове”, які цього дня зібрались в приміщенні абонементу.

Так уже повелося в нас з давніх-давен, що Різдво, Старий Новий Рік, а також  Водохрестя  супроводжуються найкращими піснями – колядками та щедрівками. Тож, в ці святкові січневі дні, на абонементі ЦМБ звучали ці величальні пісні, присвячені Спасителю і радості, яка прийшла на землю разом з його появою. Колядували, маланкували, засівали, кропили Дідуха святою Йорданською водою, бажаючи добра, радості і в здоров’ї діждати року Нового та наступного Різдва.

.

Під час дії святкової інсталяції “Різдвяно-новорічна феєрія” в бібліотеці, працівники ЦМБ мали змогу ознайомити містян з традиціями маланкування в нашому краю, взявши участь 14 січня у веселому і феєричному дійстві – загальноміській ході “Василів і  Маланок”. Це і наші яскраві та колоритні персонажі милували око мешканців міста та звеселили їх різдвяною колядою.

Період новорічно-різдвяних свят – це найбільш казковий час року. І це не дивно, адже ці свята вселяють у серце кожного надію на добро, сподівання на краще майбутнє, віру у нові успіхи та перспективи…

Тож, колектив Абонементу ЦМБ у цей непростий рік, сповнений карантинних обмежень, бажає кожному відвідувачу перейнятися духом свята і психологічно налаштуватись на приємну хвилю. Нехай прийдешній рік буде сповнений тільки позитивними емоціями та добрими подіями. Тепла, вам, у ваших оселях та душах!

Відповідальні за створення  святкового настрою в бібліотеці та організацію святкового дійства в бібліотеці та за її межами всі працівники абонементу ЦМБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top