“Соборність – одвічна мрія українців” патріотичний репортаж – флешмоб на абонементі ЦБ

абон1222 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, відзначається День Соборності України.

У цей день (22.01.2017р.) о 14:00 на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила,16) в рамках відзначення Року Української Революції 1917-1921 років, відбувся патріотичний репортаж – флешмоб “Соборність – одвічна мрія українців”.

Розпочинаючи захід, бібліотекар підкреслила, що 22 січня є другою за значенням датою після 24 серпня – Дня Незалежності України і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі. Також цього року ми відзначаємо 100-річчя Української Революції 1917-1921 років, яка й привела до першого проголошення незалежності і втілила мрію багатьох поколінь, об’єднавши українські землі в єдину державу.Бібліотекар розповіла, що це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софіївській площі було проголошено Акт злуки (об’єднання) українських земель в єдину Україну.

Яскравим проявом єдності став флешмоб “Україна – єдина країна”, учасниками якого були молоді люди з різних міст України: Дніпра, Києва, Львова, Чернівців і, звичайно ж, нашого Івано – Франківська, символізуючи єдність (соборність) українського народу. Виконувались українські патріотичні пісні та скандувались патріотичні гасла.

Символічно, що учасником флешмобу був і атовець Ярослав Турів. Він підтвердив важливість єдності заради перемоги, оскільки в ці дні вшановується героїзм “кіборгів” (20.01. – День пам’яті захисників Донецького аеропорту). Боєць згадав подвиг усіх, хто віддав життя за Україну, а присутні вшанували їх хвилиною пам’яті.
Закінчила бібліотекар словами:”Українська мрія – єдність, свобода і незалежність. Єдність і свобода роблять нас гідними нащадками наших батьків, тож ще раз у День Злуки візьмімося за руки і з трепетом зберігаємо цей безцінний скарб, адже нам Україна вище над усе.

Захід організований для широкого кола користувачів бібліотеки, а також для мешканців мікрорайону і міста, в рамках “БібліоFESTy соціальних проектів “Бібліотека і громада:спільна праця – спільне майбутнє”.
Відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top