“Сподвижник українського відродження – Іван Огієнко” Історична інформація в форматі “Палітри ювілейних дат” на абонементі ЦБ

%d0%b0%d0%b15 січня 2017 року о 11.00 на абонементі ЦБ в рамках відзначення Року Української Революції 1917-1921 років відбулася історична інформація до 135-ї річниці від дня народження Івана Огієнка – відомого вченого, педагога, мовознавця, державного, церковного та культурного діяча.

Сучасники називали Огієнка людиною енциклопедичних знань, високого обов’язку і титанічної працездатності. Бібліотекар наголосила, що досліджується його вклад у світову науку як історика церкви, богослова, філософа, перекладача Біблії і богослужбових книг, палеографа, культуролога, редактора і видавця, мовознавця, публіциста, літературного критика. бібліотекознавця.

З утворенням Центральної Ради в Києві Огієнка обирають членом ради новоутвореного Міністерства освіти. Він виступає з ініціативою про заснування Українського народного університету. який був відкритий у жовтні 1917 року, а у серпні 1918 року – перетворений на Український державний університет. У 1918 році Івана Огієнка обирають на посаду ректора Кам’янець-Подільського університету. На цій посаді він був до 1920 року. Іван Огієнко один із перших викладачів Київського університету переходить на викладання українською мовою і практично розпочинає читати новий курс “Історія української мови”.

У 1920 році виїхав на Західну Україну і поселився біля Львова. Заснував і редагував у Варшаві журнали “Рідна мова” і “Наша культура”, які сприяли популяризації української культури, виступали проти русифікаторської політики тогочасного керівництва Радянської України.
Помер 29 березня 1972 року, похований на кладовищі Глен Іден у Вінніпезі.

Захід призначений для широкого кола користувачів бібліотеки, відповідальна бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top