“Станіславів та Станіславщина у період війни, окупації і “визволення” 1939 -1945.”

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек на  абонемент ЦБ (вул. К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради завітала бібліотекар Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську (вул. Січових Стрільців, 56) з чудовим подарунком – 2-х томним двомовним ( польською та українською мовами) збірником “Станіславів та Станіславщина у період війни, окупації і “визволення” 1939 -1945.”

Пропонований увазі  користувачів збірник досліджень польських та українських інтелектуалів вміщує доповіді присвячені періоду війни, окупації і “визволення” нашого міста і області в 1939 -1945 роках.
За 5 років війни та окупації, а згодом внаслідок, так званого “визволення”, Станіславів і  Станіславщина цілковито змінили свій вигляд. В першу чергу було знищено культурне надбання. яке творили століттями народи, що населяли наш край.Щиро кажучи, майно залишилося,однак не було вже його власників…

Том І містить матеріали,які стосуються політичних та військових подій в місті та регіоні в роки ІІ світової війни. В текстах, зокрема, проаналізовано настрої, які панували серед мешканців міста напередодні початку війни,  військових операцій, які здійснювалися Польським Військом восени 1939 року,партизанську діяльність поляків та українців проти чергових окупантів, а також саму політику окупаційних влад щодо мешканців.
Том 2 містить матеріали,які торкаються тематики адміністрації та культури. Автори текстів  розкривають окупаційну дійсність,аналізуючи управління і адміністративну діяльність радянських та німецьких органів влади.
Презентований двохтомник досліджень не претендує на вичерпність будь-якої з порушених на його сторінках тем. Автори радше сподіваються, що він сприятиме наступним розмовам, дискусіям, обміну поглядів чи пошуку відповідей на питання, які поставатимуть у майбутньому. Завідувачка відділу обслуговування Кирста О.М. щиро  подякувала, бібліотекарю центру  Христині за її ініціативу, та за підтримку співпраці наших бібліотек та привітала колегу  з професійним святом.
Працівники абонементу ЦБ запрошують всіх, кого зацікавить  тема висвітлена в збірнику
“Станіславів та Станіславщина у період війни, окупації і “визволення” 1939 -1945.” до нашої бібліотеки та до Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.

Відповідальна за підготовку інформації –  Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top