“Стежками пригод Всеволода Нестайка”

Всеволод Нестайко – автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні – 53 видання. Загальний наклад – понад 2 млн примірників.

29 січня 2020 року у  ЗШ № 19 працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради для учнів третього класу провели літературна подорож “Стежками пригод Всеволода Нестайка” (до 90-річчя письменника).

Бібліотекар розповіла про відомого дитячого письменника Всеволода Нестайка. Діти дізналися, що  народився Всеволод Нестайко в Бердичеві 30 січня 1930 року. Майбутній письменник був сином січового стрільця Зиновія Нестайка, розстріляного енкаведистами (ворог народу!) в 1933 році. Батько знав п’ять мов. Дід і прадід письменника були греко-католицькими священиками, яких добре знали в Галичині.

У страшний 1933 рік сім’я Всеволода, рятуючись від голоду, переїздить із Бердичева до Києва, де жила рідна сестра матері. Квартира Нестайків знаходилася в приміщенні тієї школи, де вчителювала Марія Іванівна, мати Всеволода. «З одного боку – це було весело – жити в школі, а з іншого… Я заздрив моїм друзям, яким наша вчителька Ліна Митрофанівна записувала у щоденник: «Завтра прийди з батьками!» Мені до щоденника нічого не писали: моя мама була поряд», – згадує письменник. Відома казкова трилогія під загальною назвою «В Країні Сонячних Зайчиків» складалася впродовж чотирьох десятиліть. Продовжувати писати цей твір спонукали казкаря зустрічі з читачами. Казковий серіал «Дивовижні пригоди в лісовій школі» Нестайко писав більше 20 років, а радіопередача «Радіобайка Всеволода Нестайка», що її вів сам автор, регулярно виходила з 1999 по 2009 роки. Всеволода Нестайка вважають основоположником українського дитячого детективу. У 1990 році побачила світ його книга «Таємничий голос за спиною» такого літературного жанру. Читачам найбільше припали до душі книги:  „В Країні сонячних Зайчиків”, „Незвичайні пригоди в лісовій школі” та „Тореадори з Васюківки”. А на мапі найпопулярніших дитячих книжок Європи, книга, яка представляє Україну – також „Тореадори з Васюківки”. Нестайко казав, що був би щасливим, коли б хоч одна дитина, прочитавши його книжки, перестала відчувати страх і самотність. «Найбільшою нагородою для мене були визнання деяких читачів, що коли вони хворіють, то беруть з полиці «Тореадорів…» і перечитують. 

Запрошуємо дітей приходити до бібліотеки та занурюватися у чарівний світ пригод Всеволода Нестайка.

Відповідальна за проведення Даниляк Т.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top