«Твоє слово гостріше від криці…»

Лариса Петрівна Косач. Леся Українка.

Окраса й гідність  української нації,

Одна з фундаторів нової української літератури…

Наш патент на благородство перед Європою і світом…

Б. Степанишин

25  лютого 2017 о 12:00  на абонементі ЦБ (вул. Короля Данила, 16) відбулася  презентація виставки –персоналії «Твоє слово гостріше від криці…» до 146-ої річниці з дня народження видатної української письменниці  – Лесі Українки (1871 – 1913), яка разом з Іваном Франком і Тарасом Шевченком становлять безсмертну тріаду української національної літературної класики.

  

Представляючи книги Лариси Петрівни, документальні матеріали про неї, цінні свідчення деяких сучасників, що близько знали поетесу, бібліотекар висвітлила непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення, як української письменниці в умовах імперської дійсності.

Виставка –персоналія – це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань письменниці, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли її герої. Живе осмислення виставці надав мистецький перфоменс «Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами…», представлений учасниками ММО «Арт-Актив» Б. Кирстою та Ольгою Новак.

Лист-сповідь Лесі Українки можна зарахувати до інтимної лірики літературного водограю письменниці. Він був написаний під впливом особистих глибоких почуттів до Сергія Мержинського – першого кохання Лесі. За відкритими дверима закоханих радості було мало, а здебільшого там були біль, страждання, невиліковна хвороба. Саме ці почуття намагалися донести учасники перфоменсу. Вони розкрили втаємничені сторінки із життя жінки, яка вміла любити та пережила у своєму житті нерозділене кохання, подарували присутнім музику її чудової поезії, пролунали вірші, які довгий час не друкувались.

Захід проведений для широкого кола користувачів, відповідальна – КирстаО.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top