Тематична поличка “Збережемо енергію – збережемо майбутнє”

Проведення Днів сталої енергії – це засіб своєрідної кількаденної “мобілізації” громади, щоб усім разом замислитися над перспективами сталого енергетичного розвитку в своїх домівках, в громаді, країні та світі.

11 жовтня 2020 року бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради для широкого кола користувачів підготували  тематичну поличку “Збережемо енергію – збережемо майбутнє” та провели хвилинку корисної інформації “Енергетика і майбутнє”. Читачі бібліотеки більше дізналися про альтернативні джерела енергії: вітрові та сонячні електростанцій, геотермальну енергію (використання енергії внутрішнього тепла Землі) та біотехнології. Бібліотекарі підготували тематичну поличку і рекомендували книги та журнали, які містять цікаву інформацію про енергію та енергозбереження та способи економії електроенергії в побуті. 

Корисні поради щодо раціонального використання електроенергії  

Завжди вимикайте світло, виходячи надовго з приміщення. При виході з будинку вимкніть з розеток усі побутові прилади, крім холодильника.

Не залишайте електроприлади в режимі “standby” (режим очікування) – вимикайте їх з розетки. По-перше, це безпечніше, по-друге, вимкнення приладів з мережі дозволить зменшити використання електроенергії в середньому до 300 кВт/год в рік.

Налаштуйте в комп’ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50 % електроенергії. Усі комп’ютери, що випускаються на сьогодні, підтримують такий режим.

Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви споживатимете в чотири-п’ять разів менше електроенергії.

Додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.

Правильно використовуйте електрочайник. Постарайтеся наливати в чайник тільки необхідну кількість води – цим ви зекономите електроенергію та час для нагріву води.

Якщо у вас електроплита, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, оскільки при використанні посуду більшого діаметра втрачається 5% – 10% електроенергії. При приготуванні їжі бажано закривати посуд кришкою, а при закипанні – перейти на низькотемпературний режим готування. Раціонально використовуйте тепло конфорок, бо електроплита може готувати і тоді, коли вже вимкнена.

Завантажуйте пральну машину згідно з інструкцією. Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачаються 10 %–15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання втрачається до 30 % електроенергії.

Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії в кінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30 %-40 % менше.

Пам’ятайте, що одночасне використання потужних електроприладів, у тому числі обігрівачів, може спричинити пошкодження електричного обладнання та стати причиною пожежі.

Питання енергоефективності та енергозбереження для України – це в першу чергу питання енергетичної незалежності та безпеки держави. З кожним роком збільшуються енерговитрати на побутові потреби. Це й опалення, і водопостачання, і зростання кількості побутової техніки. Економно використовуючи електроенергію в побуті, ми робимо свій внесок у збереження енергоресурсів та поліпшення екологічного стану довкілля.

Відповідальна за проведення – Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top