“Ти себе Українкою звала…”: до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Центральна бібліотека для дітей (вул. С. Бандери, 8. Т.: 53-25-97) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготувала для читачів ігри-вікторини, присвячені біографії та дитячій творчості письменниці і пропонує до перегляду новий мультфільм за драмою-феєрією письменниці “Лісова пісня”.
У нашій літературі є імена, що не потребують ані пишних шат, ані високих означень та епітетів, бо вони входять у свідомість кожного з нас ще змалечку, як голос матері, як сонечко, як Батьківщина. До них належить ім’я безсмертної поетеси Лесі Українки.

«Леся Українка! Хай лунає дзвінко Це ім’я прекрасне Через сотні літ!
Мужня ніжна жінка, Диво – українка, Ясноока зірка, Калиновий цвіт»

Про неї І. Франко писав: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст цієї слабосилої, хворої дівчини».
Леся Українка отримала дуже гарну домашню освіту: для Лесі та її брата Михайла запрошували вчителів, які вчили своїх учнів за програмою київської чоловічої гімназії. Вже 19 річна Леся Українка вражала усіх своєю освіченістю. Її багаті знання проявилися у творчості. Герої її драм – це троянська царівна-віщунка Кассандра, котра передбачає загибель Трої, проте не знає, як врятувати рідних. Це грецька поетка Сафо, котрій гордість не дозволяє бігти за невірним коханцем. Це Неофіт, котрий відкидає рабство Боже й обирає боротьбу проти будь-яких поневолювачів. Це Подорожній, котрий не приймає води з рук Іуди, що зрадив Христа. Це середньовічний поет, котрого навіть мури темниці та ешафот не змушують спинити пісню. Це Мавка, чиєї любові до життя не може подолати ані зрада Лукаша, ані тенета Перелесника, ані чорна сила Того, Хто в Скалі сидить. Це велика кількість неймовірної сили та краси поезій, це казки для найменших.
Мультфільм “Лісова пісня” https://mavka.ua/uk/news/video/71-mavka-the-forest-song-official-teaser-trailer-1

Пропонуємо вам, дорогі читачі, ігри-вікторини. Сідайте разом – дорослі й малеча та згадуйте сторінки біографії та творів Лесі Українки. Цікавого вам проведення часу! І приходьте до бібліотеки за книжками! Для любої вікової категорії знайдуться цікаві твори Лесі Українки.

Ігри-вікторини: до 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Відповідальна бібліотекар читального залу – Томілова Лілія.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top