“Україна стала для мене рідною і дорогою…”

Відзначаючи 125 – у річницю від дня народження Вільгельма фон Габсбурга – Василя Вишиваного, 10 лютого 2020 року протягом дня на  абонементі ЦМБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проводили календарний інформер “Україна стала для мене рідною і дорогою…”, який знайомить з життям та діяльністю Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного).

Презентуючи постать Василя Вишиваного, полковника Української Галицької Армії, бібліотекарка підкреслила, що ця людина прославилася своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією та любов’ю до України та  запропонувала увазі користувачів кілька коротких фактів про одну з найбільш яскравих особистостей епохи національно-визвольних змагань 1917-1920 років, викладених у  слайд-буклеті “Василь Вишиваний, або життя щирого українця ерц-герцога Вільгельма фон Габсбурга (10.02 1895 – 18.08 1948)”, виданим бібліотекою.

  Для детальнішого ознайомлення із постаттю В. Вишиваного користувачам запропонували матеріали із книг:
  – Сорока Ю. В. Вільгельм Габсбург – Василь Вишиваний / Юрій Сорока 100    важливих подій історії України. – Х.: Фоліо, 2019. – с. 108-109. – ( Справжня історія);
    – Юсип Д. “Україна  стала для мене рідною і дорогою…” / Дмитро Юсип  Дзвони чумацького шляху. Історико-літературні студії. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2007. – с. 38 – 47.
  Жваве обговорення викликала книга “Червоний князь” американського професора Тімоті Снайдера (якої, правда, не має в фондах нашої бібліотеки). 
Не оминули увагою і невелику за обсягом, але, як відзначає Федір Погребенник, ”важливу і унікальну за своїм змістом” творчу спадщину Вільгельма фон Габсбурґа – Василя Вишиваного. Складається вона із збірки віршів «Минають дні», яка вийшла в  1921 році у Відні українською мовою, підписана іменем Василя Вишиваного. Збірка містить присвяту “ Борцям, що впали за волю України” , спогадів “ Українські Січові Стрільці з весни 1918 року до перевороту в Австрії”, а також багатої епістолярної спадщини, в якій особливу увагу заслуговує листування з визначними діячами української суспільно-політичної та військової  думки.
Також бібліотекарка акцентувала той факт, що в самому центрі нашого міста є  вулиця названа іменем щирого українця ерц-герцога Вільгельма фон Габсбурга –  Василя Вишиваного
Завершуючи,  бібліотекарка зачитала рядки із збірки «Минають дні»:
До   зброї! До  зброї, стрільці!
Україну рідну спасайте!
Повстаньте, як вірні козацькі сини,
Героями в хату вертайте!
За цими словами стояла людина з великої літери, котра, не будучи українцем, всією душею полюбила нашу землю і до кінця  своїх днів залишилася вірною у своїй любові до неї…
Твори  Василя Вишиваного доносять до нас дух часу, молодечу безпосередність звитяжців та незгасиме жадання боротьби за Україну, яке перегукується із сьогоденням.
Відповідальна за проведення календарного інформера – Зіняк М. В.
Інформацію про захід та слайд-буклет підготувала – Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top