“Україна- територія гідності й свободи”

21 листопада в Україні святкують День гідності і свободи на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

В цей день, 21. 11. 2017 року о 13:00, на абонементі ЦБ (вул. К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради відбулася патріотична панорама “Україна- територія гідності й свободи”.

Мета проведення:  збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації  про доленосні події в нашій країні восени 2004 року та у листопаді 2013 – лютому 2014 року та віддання належної шани всім, хто постав на захист демократичних цінностей, прав і свобод  громадян та європейського вибору держави.

Розпочала захід бібліотекар презентацією  патріотичної бібліовітрини та виставки-панорами, нагадавши хроніку протестів. Говорили про гідність українців і про те, як ми за неї боролися, згадали про криваві майдани у Києві, а також всіх тих, хто не повернувся додому, серед них і наш земляк – Роман Гурик. То ж всіх людей, які положили свої голови заради державності і незалежності України, пом’янули хвилиною мовчання.

Бібліотекар підкреслила, що на жаль ті проблеми, які тягнуть країну в безодню залишилися, адже триває неоголошена війна, та такі заходи насамперед потрібні, щоб змусити кожного громадянина замислитися над ціною перемоги та миру.

Поетичним подарунком порадував присутніх молодий поет Теодот Кирста, який саме до Дня гідності і свободи написав і прочитав вірш:

Приходять розлючені, але рішучі,

стоять перед входом у невідоме.

Великої неньки невмілі учні

долають холод, страхи та втому.

Кажуть:”дай нам, Михайле, свого меча.

Дай нам сили іти і не впасти.

Дай нам хреста, щоб за нас помовчав –

Ми ж не навчились…Не тої масті.

Дай нам, Михайле, твердості духу.

Поглянь скільки нас – молодих і упертих.

І слухай, Михайле, серця наші слухай.

Ми ж бо не з крейди – рукою не стерти,

не збити кийком і водою не змити –

вогонь у серцях не погасне від зливи!

Минулі роки ти прийми, наче мито,

в майбутні – дай зміни, бо нам це важливо.”

І чує Михайло, чує усіх,

скликає воїв, вдягає лати.

І ангели йдуть, наче перший сніг,

щоб вчити молитись та вчити стояти.

І каже Михайло напутні слова,

а очі святого любові безкраї:

“Їхня  земля, мабуть, справді свята,

якщо вони нею крокують до раю…”

Коментуючи даний вірш Льоша Маркес із гурту “Монополія” сказав, що краще атмосферу цього дня і не передаш, адже головне досягнення Революції Гідності не в зміні режиму, поваленні влади і навіть не в зменшенні впливу збоку ”північного сусіда”, а в тому, що українці, як нація, довели, що можуть боротися за свою ідею до останнього, жертвувати найціннішим заради своєї свободи. Бо ж тільки свобода є справжнім ідентифікатором нації.

Звучали і інші патріотичні твори, а саме, вірші Олександра Букатюка із книги “Мадонна Майдану” та вірші учасників літературного інтернет- фестивалю “Національно- патріотичні передзвони” Романа Бойчука, Ольги Бреславської, Тараса Марищука, Мілени Вітровської.

Кожен присутній на заході відчув свою приналежність до долі Батьківщини та власну відповідальність за гідне життя прийдешніх поколінь.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальна – завідувач відділу обслуговування ЦБ  Кирста О. М.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top