Урок патріотизму: “Ми не схилили сонячне знамено…” /до Дня пам’яті героїв Крут/

Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
“На порох стерти, перебити!” —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей — не перемогти!
Микола Луків

Ці рядки український поет Микола Луків присвятив подвигу української молоді, студентам і гімназистам, які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій із більшовицькою навалою біля станції Крути та поклали найдорожче на вівтар свободи – власне життя. Крути – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України». Вони стали початком нової доби в історії нашої держави. Без Крутів навіть Акт злуки 22 січня 1919 року був би лише документом.

28 січня 2021 р. о 14:00 у читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся урок патріотизму: “Ми не схилили сонячне знамено…” (до Дня пам’яті героїв Крут). Бібліотекарі читального залу, Зоряна Петрик та Оксана Дубовська, підготували для відвідувачів та віртуальних користувачів  відеоролик “Герої Крут: забута історія…”. Переглядаючи екранізовані моменти, кожен мав змогу зануритися у далекий 1918-й рік, ознайомитись з перебігом революційних подій того часу та осмислити основні аспекти події, яка змінила хід вітчизняної історії.
До заходу працівники бібліотеки підготували тематичну виставку-спогад “Жертовний Хрест під Крутами стоїть”.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини. За часів радянської влади, про бій під Крутами забули на довгих 70 років, аж до отримання Україною незалежності. Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча історія про героїчний вчинок 300 юнаків завжди обростала міфами та вигадками, навіть зараз виникає більше запитань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з найвизначніших сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати.

Відповідальні за проведення заходу бібліотекарі читального залу: Зоряна Петрик та Оксана Дубовська. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top