Урок історичної правди  “Українська державність через віки” (до Дня державності України)

День Української Державності невипадково відзначається саме 28 липня —  у день Хрещення Русі. Адже саме ця подія, що ознаменувалася створенням Київської митрополії та призначенням до Києва першого митрополита Михаїла, означала перетворення Русі на повноправну в християнському світі державу. Це був цивілізаційний вибір, який вплинув і продовжує впливати не лише на українські землі, а й на багато сусідніх країн.

27 липня 2023 року о 12.00 в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради працівники читального залу ЦБ  на  запрошення  Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського  територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності провели урок історичної правди  “Українська державність через віки” (до Дня державності України).

У вступному слові провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова розкрила історію відзначення Дня державності України. Зокрема вона наголосила:” Закон про відзначення Дня державності  України набрав чинності 9 червня 2022 року. 28 липня – день вшанування пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Саме за князювання Володимира християнство стало державною релігією Київської Русі. Сьогодні цей день відзначається в час неймовірно жорстокої війни у протистоянні ЗСУ з московською ордою, що триває упродовж кількох століть”.

На заході виступила історик, дослідниця, заступник директора Івано-Франківського музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Оксана Василівна Романів. Присутні з великою цікавістю і увагою прослухали розповідь історика про становлення державності в Україні і активно задавали питання, обговорювали відповіді та ділилися своїми враженнями і спогадами.

День Української Державності покликаний утверджувати зв’язок українців, які живуть нині, з нашими пращурами, які впродовж багатьох поколінь будували державність українського народу. Цей день має виховати в кожного громадянина України розуміння того, що державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру не одна тисяча років.

Гарним доповнення до уроку історичної правди була однойменна книжкова виставка.

Відповідільна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top