“У писанці життя й надія воскресає”

Одним із найурочистіших для кожного християнина свят, яке приносить багато радості і душевної теплоти, є Великдень. Це свято пов’язане із воскресінням Ісуса Христа, а отже, символізує перемогу добра над злом і світла над темрявою. Христос вчить нас обновляти себе мудрістю і терпимістю. Саме на цей час припадає поворот сонця на літо, а це означає пробудження всього живого, воскресіння природи, перемогу правди і добра.

В Україні святкувати Великдень як Воскресіння Ісуса почали ще наприкінці першого тисячоліття, із запровадженням християнства. Обидва свята збігалися у часі і стосувалися відродження природи, життя і надій . З роками чуже свято стало частиною нашої рідної культури, замінивши місцеві звичаї та, адаптувавши обряди й атрибутику (писанки, паски, гаївки). Великдень має свої традиції, які встановлювалися поступово, протягом багатьох століть. 

1-5 травня 2021 року в читальному залі   ЦБ (вул. Пилипа Орлика,5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури діяла виставка-інсталяція “У писанці життя й надія воскресає”. На виставці представлено багато цікавої інформації про народні великодні традиції, обряди та звичаї.

Відвідувачі бібліотеки мали чудову нагоду ознайомитися  з історією виникнення писанки та секретами писанкарського мистецтва. Про це світле і радісне свято можна дізнатись, переглянувши книги та статті з періодики, які представлені на виставці.

Виставка радувала усіх користувачів бібліотеки барвистими кольорами експонатів. Великодні писанки притягували до себе погляди відвідувачів і створювали весняний святковий настрій.

Великдень – це великий день весняного оновлення природи, свято, що очищає людей, робить їх добрими та чуйними. Щоб Великодня діждати, потрібно всіх прощати, добро в хату пускати, а погане забувати. Тож посміхніться один одному і залиште у себе в душі тільки добрі почуття.

Зичимо всім миру, любові, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top