“Феномен творчості Євгена Гребінки” /до 210-річчя від дня народження Є.П. Гребінки/

02 лютого 1812 року народився майстер слова, поет, педагог і байкар Євген Гребінка. Чим саме був особливий цей чоловік? І чому його творчість це феномен? 

І так, почнемо з того, що Євген Павлович був свого часу педагогом. А це, ясна річ потребує особливого натхнення. Саме тому, щоб краще в наочному прикладі пояснити деяку ситуацію, він використовує в своїй діяльності байку. Чому байку? Бо це – невеликий алегоричний, здебільшого віршований твір повчального змісту, з яскраво вираженою мораллю. Саме мораль була тим чинником, який був так потрібний Гребінці для пояснення речей своїм учням. 

Саме він, разом із Іваном Сошенком багато допомогли майбутньому «Кобзареві». З 1837 Євген Гребінка працює вчителем російської мови у Дворянському полку. В той же час збирає твори українською мовою й клопочеться про випуск їх у додатках до журналу «Отечественные записки». А одержавши відмову, із зібраних для додатків матеріалів укладає альманах «Ластівка». Також сприяв Шевченкову у виданні «Кобзаря». 

Та передусім Гребінка знаний нам як байкар. І тут треба визнати його геній. Бо зроставши на грунті після Наполеонівських воєн, коли люди «побачили світ» і могли порівняти своє життя, він вводив в байку українські реалії та думки, що відображають світогляд українського селянина. У байках Гребінки відбито соціальні суперечності тогочасної дійсності. Езопівською, сповненою алегорій мовою, він, бачачи соціальну й національну несправедливість тогочасної царської Росії, наважувався говорити сувору і сміливу правду. Майже в усіх його байках хижакам і гнобителям протистоїть простий чоловік, який має здоровий глузд і мораль, і цим протиставляється автором багатим, крутіям, здирникам, чинодралам. І врешті решт, окрім так бажаної педагогічної ролі байка Гребінки збагатилася структурно й тематично, наповнилася новими життєвими реаліями та народним колоритом.

Ще одним цікавим фактом є те, що Велику популярність автору приніс його романс «Чорнії очі», який він присвятив своїй майбутній дружині Марії Ростенберг. Його легендарний романс «Очі чорні» виконували такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Ізабелла Юр’єва, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас та інші. 

Тож не дивно, що, його сила духу, не бажання коритися з несправедливістю і брехнею, його мужність сказати правду – викликає повагу і до сьогодні.

І саме тому, 02.02.2022 року, у день народження цього великого сина своєї землі у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники, вул. Просвіти 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було створено літературний портрет під назвою “Феномен творчості Євгена Гребінки” (до 210-річчя від дня народження Є.П. Гребінки).

За рішенням ЮНЕСКО, день народження Євгена Гребінки − одна із знаменних дат у всьому світі. Бо ж є таки що згадувати.
Отож, нехай твори Євгена Павловича змушують нас до переосмислення своїх вад кожного зокрема, надихають на краще і будуть тією доброю наукою для кожного.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top