“Флора – рослинний світ природи”: природнича гра

13 березня в центральній бібліотеці для дітей (вул.С. Бандери,8. Т.:53-25-97) відбулося засідання клубу «Барвінок». Природолюби в ігровій формі пізнавали рослинний світ природи, дізнавалися цікаві факти про звичні речі. Гра проходила у формі квесту, вікторин, конкурсів. Така форма спілкування одразу зацікавила клубівців та заохотила до пошуку.

Природничий квест
Засідання розпочалося квестом.
Завдання І.
До нас надійшов лист із завданням. Він адресується тим, хто любить природу, пошуки та пригоди. Послухайте його.
«О, вельмишановні та наймудріші захисники природи! Я заховав у бібліотеці найцінніше – напій бадьорості. Я дарую вам цей напій, але ви повинні його знайти. Шлях пошуку вам підкаже журнал. Нехай допоможуть вам природничі знання, ерудиція та кмітливість. Назву журналу вам підкаже загадка. Це і буде паролем до першого запитання: «Одне кинеш – цілу жменю візьмеш?». (Зернятко).
Компас пошуку – журнал «Зернятко». Учасники гри шукають на відкритому доступі журнал та поруч з ним знаходять приз «Живчик».

Завдання ІІ.
Про друге слово-пароль діти дізнаються, отримавши конверт від бібліотекаря.
Учасники гри зачитують завдання:
«Які зміни відбуваються із зернятком, коли його вкинути в землю? Є такий однойменний журнал. Щоб знайти його вам потрібно пошукати розділ 28,5 Ботаніка.»
Діти ведуть пошук, знаходять слово-пароль «Паросток», знаходять журнал «Паросток» і приз.

Завдання ІІІ.
Другий конверт містить лист до природолюбів, зі змісту якого діти знаходять трете слово-пароль.
«Що утворюється в рослини на вершечку, коли вона виросте?
Підказкою для вас буде нагадування з казки про півника і мишенят. Що вони знайшли?»
Відповідь і приз ви зможете знайти на полиці, розділ 4 сільське господарство. Діти ведуть пошук, знаходять слово-пароль «колосок». На полиці знаходять журнал «Колосок» і приз.
Вікторина «Чи є людина частиною природи?»
Біле – не сніг, зелене – не луг, кучеряве – не людина. (береза)
Повна хата горобців, а нікуди вилетіти. (гарбуз)
У зеленім кожушку, в кістяній сорочці, росту я росту собі в ліску, всім зірвати хочеться. (горіх)
Навесні веселить, влітку холодить, восени годує, взимку гріє. (дерева)
З води росте, у воду дивиться. (латаття)
І не дівка, а червоні стрічки носить. (калина)
Рослина, яку додають у напій «живчик». (ехінацея)
Яку лікарську рослину називають слідом білої людини? (подорожник)
Який злак панував раніше у диких українських степах, а зараз потребує охорони? (ковила)
“Чарівна скринька”

Завершилося засідання клубу розгадуванням лото «Чарівна скринька».
Розгадуючи, що знаходиться у Чарівній скриньці, діти дізналися багато цікавого з життя нашої планети.
1. У чарівній скриньці лежить листя рослини, яке не можна їсти. Цю рослину давні греки присвячували Аполлону. Ним нагороджують художників, артистів, вчених. Саме звідси пішла назва слова «лауреат». Що це за рослина?
(Лаврове листя)
2. У скриньці є ласощі, що визрівають на добре відомій рослині. Її батьківщина – Мексика. У 1874 році академік Северін в книжці «Правила проростання» писав: «Вважається, що ця рослина здатна зцілювати рани. Ці ласощі найчастіше їдять папуги, з нього можна отримувати олію, смажені ласощі мають запах кави, з них виготовляють наливку». Що лежить у скриньці?
(Насіння соняшника)
3. Щоб визначити, що міститься у чарівній скриньці, послухайте уривок з твору Марка Твена. «Піт підстрибнув на два аршини, видав войовничий крик й забігав по кімнаті, натикаючись на меблі, перевертаючи горщики для квітів, створюючи страшний безлад. Потім він почав танцювати на задніх лапах у скаженому захопленні, закидаючи голову назад, волаючи на весь дім про своє невимовне щастя, потім знову забігав по дому, сіючи на своєму шляху хаос. Тітка Поллі якраз зайшла в ту хвилину, коли він, зробивши кілька сальто – мортале, з криком вискочив у відкрите вікно, захоплюючи за собою горщики з квітами, котрі чомусь залишилися цілими». Про яку тварину йдеться? А у скриньці лежить знеболювальне, яким напоїли тварину. Що це?
(Настій валеріани)
4. Цей талісман носили на грудях середньовічні лицарі. Йому приписували чудодійні властивості, нібито він здатен оберігати воїнів від стріл і ударів меча. Філософи давнини, розрізаючи цей загадковий предмет навпіл, пояснювали своїм учням будову Всесвіту, тобто він був наочним прикладом для вивчення астрономії. У всі часи й у всіх народів йому приписували лікувальні властивості, особливо звертали увагу на запах, а в середні віки запевняли, що цей запах захищає від захворювань. Що тут заховано?
(Цибуля)

Учасники гри пройшли цікавий шлях пізнання через захоплюючі ігри та конкурси.
Захід завершився акцією «Мікрофон». Кожен учасник клубу у відкритий мікрофон висловився, що він буде робити, щоб наше місто стало квітучим і зеленим.

Відповідальні за підготовку та проведення заходу Іванцева Г.Д. та Телезин Г.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top