“Хвилинка віншування на Василія”

Ми щедруєм і співаєм під вікном.
Щастя, долі вам бажаєм всім гуртом.
Хай квітують ваші ниви золоті.
Щоб життя було щасливе в майбутті.

Наша українська земля багата чудовими народними святами та звичаями. На перший місяць року-січень, традиційно припадає найбільше свят.
На Новий Рік та Різдво Христове споконвіку існує у нашому краї гарний звичай-бажати один одному і господарям щастя-здоров’я, многих літ і всяких статків у хаті і родині. На ці свята українці ходять по хатах, поздоровляють господарів та їх дітей, віншують їм злагоду та достаток.
14 січня ми святкуємо пам’ять святителя Василія Великого та Старий Новий Рік. З нагоди такого великого свята до бібліотеки – філії №10 (с.Вовчинець, вул. Вовчинецька 35) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради завітав засівальник.

В українській традиції здавна в цей день рано вранці маленькі парубки ходили від оселі до оселі вітаючи господарів з Новим Роком та Різдвом Христовим. При цьому носили з собою торбинки наповнені зернами жита пшениці. Зайшовши до хати запитували дозволу засівати і сіючи щедро зерна промовляли віншування.
Свята зимового циклу по справжньому єднають людей, зігрівають і наповнюють духовним теплом душі. Тож не забуваймо наші звичаї та традиції. Бо тільки в нашого народу,

Є таке чудове свято,
Щоб через дві неділі,
Новий Рік знов зустрічати,
Будьте ж вдвічі щасливіші,
Ще багатші й здоровіші, радості на цілий вік

зичить Старий Новий Рік!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top