Хвилинка скорботи “Стражденний біль голодної країни”

«Пам’ять людська не забуде повік голодом зморених, жалоби сумної крик». 

   26 листопада Центральна бібліотека для дітей (вул. С.Бандери, 8) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проводила з читачами екскурсію у часі і просторі за книжкою Юлії Смаль «П’ять колосків. Голодомор. Історії, як зникали українці». На столі інсталяція: колоски, окраєць хліба, свічка, а в центрі – книжка «П’ять колосків». «Давно це було. Уже поросли небуттям степи і могили. І книжки таки мали б уже давно бути, але ми, українці, не мали такого права, бо жили у величезній «щасливій» державі – тюрмі народів. Минають часи, відходять вже останні свідки подій середині ХХ століття.

І ми, нащадки вцілілих, збираємо по зернинах їхні спогади. Не забути, не втратити, пам’ятати!» – читаємо ми в передмові до книги. Історії, описані в цій книзі, – це історії справжніх дітей, які вміли гратися, допомагати своїм батькам, мріяли про щось, чогось не любили, часом не були слухняними. Словом, це були звичайнісінькі діти, і їх історії, розказані ними або їхніми родичами, оживають у книзі «П’ять колосків». «Давно те було. Так давно, що й степи уже забули, заростили рани, заколосилися новими хлібами. Тільки тіні інколи зринають, зітхаючи, тільки маки цвітуть рясно, напоєні кров’ю, та вітер приносить із собою ті давні, забуті оповіді.»  Вражаюча книга Юлії Смаль, яка розкриває страшну правду про одну з найбільших трагедій українського народу, Голодомор. Написана у формі коміксів. «П’ять колосків. Голодомор. Історії, як зникали українці” – це важлива й пізнавальна  робота Юлії Смаль, що поєднує елементи художньої та науково-популярної літератури. Вона стане свідченням про страшну сторону нашої історії, нагадуючи про важливість збереження пам’яті. Книгу доповнюють ілюстрації Юлії Ганик, що в доступний для дітей спосіб допомагають краще розуміти подану тему. Текст та малюнки, справляють на читача сильні емоційні враження. Автор вдало поєднує спогади тих, хто пережив цей страшний період, із переказаними й невигаданими історіями тих дітей, що стали свідками та жертвами цих жахливих подій. Книжка містить документальні факти того часу: закони, словник основних понять голодомору, проілюстровані також Юлією Ганик.

«Миру нам усім і вічної, світлої пам’яті нашим загиблим співвітчизникам, друзям та родичам»,- такими словами закінчується книжка. 

Пам’ятаймо! 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top