Хвилинка-цікавинка “Навколо світу з кавою”

17 квітня у світі відзначають Міжнародний день кави і День еспресо в Італії. Однак, є якась світова тенденція відзначати Національний день кави у своїй країні. У багатьох країнах така традиція існує вже не перший рік (хоча і не так давно). Наприклад, в Ірландії National Coffee Day – 19 вересня, у Швейцарії – 16 травня, в Німеччині та Австрії – 1 жовтня. Також є таке свято і в Перу (четверта субота серпня), Коста-Ріці (12 вересня) і в головній кавовій країні – Бразилії (24 травня), в Італії Espresso Italiano Day – 17 квітня. 

16 квітня 2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували хвилинку-цікавинку “Навколо світу з кавою”. Кава – продукт, який найбільше продається після нафти. Щоденно в усьому світі випивається 2,25 мільярди горняток кави. В Україні перші згадки про каву датуються 1672 роком – у цей період в Кам’янець-Подільському турки відкрили першу кав’ярню. Львів по-справжньому розпробував цей напій тільки у XVIII столітті. Галичанин Юрій Кульчицький 1683 року відкрив кав’ярню “Під синьою фляжкою”. Це стало поштовхом популяризації кави в Україні. У багатьох народів є свої етнічні традиції, котрі стосуються кави. Греки і турки обожнюють кавову пінку: якщо на сватанні нареченому подали каву без пінки, то про весілля можна забути.
Відомі кавомани –  Оноре де Бальзак, Вольтер, Наполеон Бонапарт, Віктор Гюго, Анна Ахматова та Жорж Санд. Надихаючий факт – великий композитор Йоганн Себастьян Бах на честь кави створив Кавову кантату у 1732 році. 

Деякі з корисних властивостей кави просто вражають – ну хто б міг подумати, що кава допомагає в боротьбі з цукровим діабетом другого типу, цирозом печінки,  хворобою Паркінсона і хворобою Альцгеймера або навіть, з деякими видами раку?

5 хвороб, які бояться кави, як вогню:
№ 1: Цироз печінки
Звичайно, не варто розглядати каву, як панацею від цирозу печінки. Не варто й сподіватися, що вона відверне алкогольне отруєння організму. Але вона може позитивно впливати на печінку і запобігти розвитку цієї жахливої хвороби.
№ 2: Діабет 2 типу
Діабет є серйозним захворюванням, яке слід лікувати за допомогою медичних фахівців. Тим не менш, кава може стати одним із способів запобігти хворобі.
№ 3: Серцеві захворювання
Ефект кофеїну на серце все ще вивчається, і коли мова йде про здоров’я серця, ви завжди повинні прислухатися до рекомендацій лікаря. А втім, вчені кажуть, що кава у розумній кількості насправді може бути корисною для серця.
№ 4: Рак
Хоча дослідження все ще тривають, вчені Американського інституту з вивчення раку заявляють: “Дослідження показали, що певні продукти, такі як кава, можуть допомогти в боротьбі з раком”. Очевидно, що каву не можна назвати “ліками”. Однак, ті, хто регулярно п’є каву, можуть непомітно для себе запобігти розвитку раку.
№5: Хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера
Крім підтримки нормальної активності мозку, кава також може бути корисним у попередженні хвороби Альцгеймера і боротьбі з симптомами хвороби Паркінсона. Нові дослідження показують, що три чашки кави в день можуть запобігти хворобі Альцгеймера у літніх людей, які відчувають погіршення пам’яті. Ці дослідження можуть дуже порадувати тих, у кого є ризик цих спадкових захворювань!

Пропонуємо кілька цікавинок про каву:

– Все почалося нібито з того, що в одній ефіопській місцині, де росла кава, кози стали об’їдати кавові плоди з дерев. Пастух на ім’я Калдим зауважив, що тварини помітно збадьорюються, весело стрибають. Спробував і собі – відчув приплив енергії. Було це начебто у 850 р.
– До Х ст. каву  їли, а не пили. Ефіопи  робили кульки з перетертих кавових зерен та тваринного жиру і брали їх у подорожі, щоб додати собі в дорозі сил і енергії.
– Коли ж каву почали вживати як напій, то спочатку заварювали оболонки кавових зерен. Згодом їх почали підсушувати, а потім  – смажити та молоти зерна.
До ХІХ ст. кава поширилася не лише Близьким Сходом, а й Західною Європою та Америкою. 1555 р. відкрилася перша кав’ярня у Константинополі (Стамбулі).
1592 р. італійський лікар Просперо д’Альпіно після мандрівки до Єгипту  повернувся з нотатками про кавове дерево та його зерна. 1612 р. у Венеції  з’явилася перша європейська кав’ярня. До речі, вже за наших часів у Неаполі   постав факультет кави, де навчають усіх тонкощів та секретів створення напою.
В англійській мові назва напою утворилася від голландського слова «koffie». У деяких європейських мовах (і в українській також)  має місце запозичення з турецької   «kahve» — назви ефіопської місцини Кафи.  

Кава  –   об’єднує людей, недарма ми запрошуємо один одного “на чашечку кави”. До філіжанки смачної кави бібліотекарі рекомендують кавові книги: Йоганни Яґелло “Кава з кардамоном”, Лариси Денисенко “Кавовий присмак кориці”, Наталії Гурницької “Мелодія кави в тональності кардамону”, “Мелодія кави в тональності сподівання”, Надії Гербіш “Теплі історії до кави”, Ю. Винничука “Таємниці львівської кави”. Львів – місто з ароматом кави, особливого напою, що змінює настрій і долю людини. Адже саме за горнятком запашної кави ухвалюють важливі рішення, освідчуються в коханні. Кава і Львів – це дві легенди, поєднані в єдине ціле. З книгою “Таємниці львівської кави” читачі здійснять навколосвітню подорож, побувають у найкращих львівських кав’ярнях минулого й сучасного та навчаться  готувати найсмачнішу, найароматнішу і найромантичнішу львівську каву. Ці книги та безліч цікавих рецептів кави, від яких неможливо відмовитися, можна було знайти на виставці, яку для своїх користувачів підготували бібліотекарі. З книг та журналів читачі довідалися багато цікавої інформації про каву та кавові традиції в країнах Європи, Латинської Америки та Сходу.

Приходьте до нас, дізнавайтеся цікаву інформацію про каву та оберіть собі книгу з ароматом кави. Бережіть себе та будьте здорові!
Відповідальна: Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top