“Що читати цієї осені?”: літературні поради

Запахла осінь в’ялим тютюном,
Та яблуками, та тонким туманом, —
І свіжі айстри над піском рум’яним
Зорюють за одчиненим вікном.
Максим Рильський

Отже, осінь офіційно розпочалася. Цього року вона виявила пунктуальність і прийшла точнісінько за календарем. Тож ми, працівники бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС, Департаменту культури міської ради не зажурились, адже готувалися до її візиту заздалегідь. Підібрали осінні книги, зробили книжкову виставку, завантажили тематичну відеопрезентацію на ютуб-канал і впродовж дня 2 вересня радили нашим відвідувачам літературу з відповідним настроєм:

 

То що ж читати восени? Справедливо зазначимо, що читати можна все, що вам заманеться, проте існують книги, які особливо гармонійно поєднуються з осінніми туманами, шурхотом листя, ароматом стиглих яблук та надзвичайно синім небом. А ще в їхніх сторінках зручно заплуталась павутинка бабиного літа та заблукав самотній листочок із улюбленого саду. Такі книжки добре доповнюють чашку гарячого какао чи міцної кави. І лише ви обираєте чтиво, яке найкраще підійде для вашого напою: похмурий готичний роман, фантастичну повість про подорожі в часі чи короткі затишні оповідання, від яких теплішає на душі.

«Осіння казка» — фантастична драма Лесі Українки 1905 року, один з її найзагадковіших драматичних творів, сповнений алегоріями та  образами-символами, які дослідники творчості Лесі Українки трактують зовсім по-різному. І хоч у драмі зображена епоха похмурого Середньовіччя, в ній, звісно, йдеться про Україну та її народ, що поривався до свободи в умовах віковічного колоніального гноблення.

Микола Вінграновський «Манюня. Повісті, оповідання, есе». Всі ми знаємо і шануємо Миколу Вінграновського як одного з найталановитіших українських поетів. Разом з тим його проза – не менш визначне явище в українській літературі. Досі достеменно невідомо чи є «Манюня» автобіографічною, чи автор зобразив пригоду, яку він міг і хотів би пережити. Що ж, насправді це не має значення, адже це ностальгійний і щемливий твір про людину, яка нарешті вирвалась з обіймів галасливого міста і насолоджується змістовним спілкуванням з природою.

Роберт Джеймс Воллер «Мости округу Медісон». Цей роман про випадкову доленосну зустріч був виданий 7-мільйонним накладом і понад 90 тижнів очолював топ бестселерів поважних американських і європейських видань. Книгу було перекладено 36 мовами й екранізовано Клінтом Іствудом. Він також зіграв головну роль, а його партнеркою на знімальному майданчику була Меріл Стріп.

«Пальто британської королеви» – це збірка оповідань Ольги Деркачової не про монархію, не про ціни на пальта та особливості їхнього пошиття і не про королев… Майже не про це… Вона про любов, яка іноді не довготерпить, про ніжність, що вбиває, про тих, від кого не втечеш.

Милі жителі прекрасної Мумі-долини уособлюють данське поняття “хюґе”, яке означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям добробуту і задоволення. Третю книжку “Країна Мумі-тролів” фінської письменниці та художниці Туве Янсон ми обрали для осіннього читання.

Чудовий осінні дні дарують чудові осінні книжки! Насолоджуймося осіннім затишком і теплими історіями. Вирушаючи на прогулянку, не забудьте завітати до бібліотеки і прихопити гарну книжку.

Відповідальні за проведення: всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top