Ювілейна посвята“ Наталія Кобринська – піонерка фемінізму в Галичині” 

 «Вона була одинокою жінкою з повним хистом Аріядни»
Ольга Дучимінська

8 червня 2020 року виповнилося 165 років з дня народження Наталії Кобринської, української письменниці кінця ХІХ – початку ХХ ст., видавчині, громадської діячки, зачинательки жіночого руху в Галичині, засновниці українського фемінізму.  

Враховуючи різні виміри  життєвого світу Наталії Кобринської  ― психологічного, соціокультурного, світоглядного, генераційного, творчого, – 10 червня 2020 року працівники абонементу ЦМБ (вул. Короля Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, підготували для віртуальних користувачів ювілейну посвяту “Наталія Кобринська – піонерка фемінізму в Галичині”. 

“До Наталії Кобринської, як до великого митця, ми приходимо по естетичну насолоду і по знання жіночого характеру,  адже вона створила цілу енциклопедію жіночої душі. Вона намалювала галерею жіночих постатей, правдивих  людей з вразливими і розчахненими душами, інколи далеких від ідеальності, та саме тому правдивих, завжди принадних своєю духовною чистотою з несподіваними, чисто жіночими помислами і вчинками. Світ героїнь “верховинної естетики” Наталії Кобринської ясний, але й сумовитий, сповнений  болю й палкої віри.  Коли б зібрати в уяві жінок, яких описала письменниця,  то так було, ніби на екрані життя нанизані одні за одним кадри розмаїтих людських доль і поривань, жіночої честі і страждання, справдешнього кохання і жахної зневаги, певності і звідчаєності…“ (Дмитро Павличко).

Різні аспекти буття українського народу, освоювалися письменницею та громадською діячкою і еволюціонували в її житті та творчості. Свідченням цього слугують її твори “Дух часу”, “Виборець”, ”Жидівська дитина ”, “Ядзя і Катруся”, твори, що відносяться до першого періоду її творчості (1882 – 1893), згодом оповідання “Душа”, “Омен”, “Св. Миколай”, а також низка казок “Судильниці”, “Рожа”, “Чудовище”, “Хмарниця”, “Простибіг”,  що належить до другого  періоду її творчості (1894 – 1914). Третій період  творчості письменниці (1914 – 1917) різниться від попередніх. Вона у своїх “воєнних новелах” – “Брати”, “Каліка”, “На цвинтарі”, “Полишений “, “Свічка горить”, “Тінь” художньо розгортає значення загальнолюдського та національного.

Бібліотекарі пропонують познайомитися з творами письменниці різних років.

Глибше пізнати Наталію Кобринську, ви можете прогулявшись стежками інтернету та знайшовши її  твори та книги, статті та публікації про неї, зокрема, найновіші:

Кобринська Н. Вибрані твори. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2018. – 460с.; 

Каневська Л. Наталія Кобринська. Портрет без ретуші й у повний зріст (Швець А. «Жінка з хистом Аріадни» : Життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах : монографія / Ін‑т Івана Франка НАН України ; Лекторій СУА з жіночих студій ; ВГО Союз Українок. – Львів, 2018. – 752 с.) // Закарпатські філологічні студії. Вип. 3. Т. 3. Ужгород, 2018. С. 155‒158.

Кіраль С. Лабіринти життєтворчості української Аріадни (Швець А. «Жінка з хистом Аріадни» : Життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах : монографія / Ін‑т Івана Франка НАН України ; Лекторій СУА з жіночих студій ; ВГО Союз Українок. – Львів, 2018. – 752 с.) // Слово і Час. 2018. № 7. С. 120‒123. 

Микицей М. Наталія Кобринська: українська Аріадна і будителька жіночих душ.- Івано-Франківськ, 2020 // “Галичина”. Інтернет ресурс газети, 08.06.2020. https://galychyna.if.ua/analytic/nataliya-kobrinska-ukrayinska-ariadna-i-buditelka-zhinochih-dush/

Левченко Г. Визволення з лабіринту Мінотавра упереджень і забуття (Швець А. Жінка з хистом Аріадни : Життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному та творчому вимірах : монографія / Алла Швець ; Ін‑т Івана Франка НАН України ; Лекторій СУА з жіночих студій ; ВГО Союз Українок. Львів, 2018. – 752 с.) // Spheres of culture. Vol. VIII. Lublin, 2018. S. 62–71.

Лучук І. Намотування клубка про Наталію Кобринську, «українську Аріадну».

Харлан О. Д. Хресні та перехресні дороги Наталії Кобринської : рецензія на монографію Алли Швець «Жінка з хистом Аріадни»: життєвий світ Наталії Кобринської у генераційному, світоглядному і творчому вимірах» (Львів, 2018) // Наукові записки Бердян. держ. пед. ун‑ту. Серія : Філолог. наук. Бердянськ, 2018. Вип. 15. С. 216‒218.

Алла Швець. Жінка з хистом Аріадни : Життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах : монографія / Алла Швець ; Інститут Івана Франка НАН України; Лекторій СУА з жіночих студій УКУ; ВГО «Союз Українок». ― Львів, 2018. ― 752 с.

Хоч минуло 165 років від дня народження Наталії Кобринської та 100 років (22.01), відколи вона покинула земний світ, роль її в історії України не втрачає свого значення. Навіть навпаки: у наш напружений і скрутний час варто почерпнути натхнення й сили в прикладі письменниці.

“Її внесок у розвиток прогресивної думки, її пристрасне слово на захист прав людських, її енергійна участь у суспільному та літературному житті минулого і початку нашого століття заслуговують на шану нашого народу.” (Іван Денисюк “Наталія Кобринська: штрихи до портрета”. 

Захід підготовлений для широкого кола онлайн користувачів. 

Відповідальна Микитюк У.С., інформацію підготувала Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top