Юридичний лекторій “Правові норми в соціумі – правова культура особистості”

Починаючи з 2008 року, в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права.

З нагоди 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини. Захід проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини. Адже саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини.

Головні завдання Тижня – показати важливість правової освіти українців, виховувати в них повагу до закону та прав людини, залучити до участі в цікавих правових заходах.

Правовий клуб “Діалог” систематично інформує своїх користувачів з актуальних правових питань та проблем,  оперативно реагує на читацькі запити та  висвітлює у форматі засідань клубу важливі  юридичні та соціальні теми.  Адаптуючи користувача до викликів та проблем сьогодення, бібліотекарі активно використовують у своїй роботі друковану продукцію, виготовлену власними силами, або продукцію Міністерства юстиції України. Буклети, флаєри, пам’ятки, листівки – такі компактні, зручні види друкованої продукції активно сприяють популяризації правових компетенцій у соціумі, унаочнюють діяльність правових установ та інституцій. Зокрема значного суспільного резонансу  в Україні  набув загальнонаціональний правопросвітницький проєкт “Я маю право”, що навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення. У рамках проєкту цілодобово та безкоштовно у рамках України   діє єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги. 

07.12.2021 року працівники читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради активно долучилися до відзначення Всеукраїнського тижня права та провели юридичний лекторій “Правові норми в соціумі – правова культура особистості”. Враховуючи карантинні обмеження, бібліотекарі вийшли на вулиці міста та роздали мешканцям Івано-Франківська тематичну друковану продукцію. Серед актуальних публікацій: “Зупинимо булінг разом”, “Відповідальне батьківство”, “Міжнародне гуманітарне право”, “Працевлаштування за кордоном”, “Безоплатна правова допомога”, “Як протидіяти домашньому насильству?”, “Інклюзивне навчання” та ін.

Бібліотекарі активно спілкувалися з перехожими, коментували актуальність та важливість інформації, яку вони популяризують. Також вони інформували молодь міста про діяльність молодіжного правового клубу “Діалог”, що діє при читальному залі та запрошували до активної участі в онлайн та оффлайн засіданнях клубу.

Правова культура тісно пов’язана з загальною культурою народу, ґрунтується на її засадах, служить відображенням рівня її розвитку. Курс на побудову європейської, демократичної, соціальної, правової держави в Україні передбачає не тільки відхід від домінування влади над правом, а й високий рівень сформованості правосвідомості і правової культури населення країни. Розглядаючи правову культуру як сферу свободи, що сприяє реалізації людиною власних інтересів і потреб, не можна забувати, що вона передбачає високий рівень відповідальності і дисципліни кожного громадянина України, без яких свобода неможлива. 

Відповідальні:Балабан С. О. і Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top