«Я маю право!»

Права людини – це твої і мої права, властиві кожній людині незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних переконань, національного або соціального походження чи будь-яких інших обставин. Їх не  можна купити чи отримати у спадщину – вони називаються невід’ємними, оскільки ніхто не має права позбавити людину.

«Я маю право!» є одним із тих гасел, що популяризують права людини.

Щорічно молодіжний дискусійний правовий клуб “Діалог”, який діє на базі читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) МЦБС Департаменту культури  Івано-Франківської міської ради, активно долучається до відзначення Всеукраїнського тижня права (10.12 – 16.12. 2017 р.) циклом тематичних заходів.

Отож, 11 грудня 2018 р. об 11:00 год.  в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках засідання молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог” відбувся моніторинг загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!»

     Адже саме бібліотекарі, що перебувають у постійному контакті з молоддю, покликані разом із фахівцями юриспруденції, які мають ґрунтовні знання, високу правосвідомість, чітке розуміння своєї відповідальності за долю людей, допомагати державі будувати висококваліфіковане, європейське, правове суспільство.

З цією метою на засідання були запрошені спеціалісти управління реєстрації нормативно-правових актів правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області – Кружинська Лілія, Сем`янів Вікторія та головний спеціаліст відділу уповноважених Голови НПУ з питань дотримання прав людини в поліцейській діяльності  Овсепян Кристина.

«Метою нашого засідання є не тільки сприяння підвищенню рівня правових знань та поінформованості громадян щодо реалізації й захисту прав, гарантованих Загальною декларацію прав людини, Конституцією і законами України у різних сферах життя, а й розкрити ці  права і навчити молодь, як і де захищати свої права, куди звертатися, де шукати правду…», – наголосила керівник клубу “Діалог” Майя Шегда.

“У 2017 році міністр юстиції Павло Петренко виступив з ініціативою впровадити в усіх регіонах великий соціальний проект «Я МАЮ ПРАВО!» з метою підвищення юридичної грамотності українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Ми європейська країна і маємо чітко знати свої права та розуміти, як захищати та реалізувати ці права та обов`язки  гарантовані державою та Конституцією України…” , – проінформували присутніх Лілія Кружинська та Вікторія Сем`янів.

Доречною  і змістовною була розповідь омбудсмена Кристини Овсепян. “Наше основне завдання – слідкувати за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності. Я спілкуюся з великою кількістю людей, щоб вони не боялися звертатися в органи, якщо працівник поліції порушив ваші права”. Робила наголос на права людей з обмеженими можливостями і на обов’язок інших допомагати їм.

     У засіданні клубу “Діалог” взяли участь студенти 3-го курсу ПНУ імені В. Стефаника (кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи). У ході засідання  студенти активно задавали питання у форматі конструктивного діалогу, в такий спосіб набуваючи базових теоретичних знань та практичних навичок. Зокрема, розглядали   важливі моделі правових ситуацій та шляхи їх вирішення. Такі заходи сприяють самоутвердженню молоді та вихованню їх свідомої правової позиції.

Увазі присутніх була представлена тематична виставка «Знати і реалізувати свої права».

За проведення засідання відповідальна керівник правового клубу “Діалог” Шегда М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top