“Іван Огієнко духовний лідер українців”

Ось уже минає 140 років з дня народження видатного українського діяча – митрополита Іларіона (Іван Огієнко). Багато можна говорити про цю непересічну особистість в українській культурі. Бо й справді, він багато вклав у її розвиток. 

І тому, у день народження (14 січня) цього великого, працьовитого, талановитого українця у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники, вул. Просвіти 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся караван історій, присвячений цій події, під назвою «Іван Огієнко духовний лідер українців» (140 років від дня народження Івана Огієнка (1882-1972), мовознавця, письменника, державного діяча).

Перш за все Івана Огієнка знаємо як перекладача з Біблії українською літературною мовою з оригінальних давньоєврейських і грецьких текстів, тим самим якомога точніше передавши зміст оригіналу. Це в свою чергу дало можливість величезній кількості людей відкривати для себе справжній зміст написано.

Велику увагу Іван Іванович приділяв розвитку сучасної української мови. Будучи міністром Міністерства культів, він впроваджує в богослужіння українську вимову, з метою уникнення складнощів, зумовлених етнічним складом місцевості. А також рекомендує служби проводити церковнослов’янською мовою. А ще (дуже цікаво!) виступав як творець нової наукової дисципліни — палеотипії, що розумілася ним як галузь знання про книжки старого друку («стародруки»).

Тут варто згадати тут і велику заслугу дружини Івана Івановича – Домініки. Саме вона завжди допомагала – виконувала всю “чорнову”роботу: списувала та сортувала потрібний матеріал, переписувала готові праці, вичитувала їх разом з автором. Після її смерті Огієнко рішуче змінює свої погляди на життя і присвячує себе Богові. Духовне наречення майбутнього митрополита відбулося 9 жовтня 1940 р. у Яблочинському Свято-Онуфріївському монастирі. І.І. Огієнко взяв собі ім’я Іларіон. Адже саме так звали першого українця, який понад 800 літ тому був обраний на митрополичий престол. 9 жовтня 1940 р. в Холмі на святій Даниловій горі, у стародавньому кафедральному соборі, збудованому ще у XIII столітті Данилом Галицьким, відбувся урочистий акт нареченя архімандрита Іларіона єпископом Холмським і Підляським. Його заходами у 1943 р. у Холмі засновується вища духовна школа, яка незабаром перетворилася у православний центр. 16 березня 1944 р. на Соборі єпископів Варшавської митрополії відбулося висвячення Іларіона на Митрополита Холмського і Підляського Треба також зазначити, що хоча і Московський Патріархат негативно оцінював «українізаторську» діяльність владики Іларіона, але визнає (що важливо!) канонічний характер його єпископської хіротонії.

Після переїзду до Канади, митрополит Іларіон плідно займався просвітницькою, громадською, богословською діяльність. Там він закінчив чи не найголовнішу справу свого життя – переклад Біблії. Саме переклад Івана Огієнка вважається дослідниками кращим з-поміж усіх українських варіантів через близькість до оригіналу, поетичність, простоту та зрозумілість викладу.

Ось так стисло і чітко ми змогли пригадати собі цю велику постать минулого. Як бачимо, Іван Іванович Огієнко провів плідне життя і зробив неоціненний вклад у розвиток нашої культури. Це справжній професор, керівник, душпастир свого народу

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top