Інформаційна викладка “Люблю я мову українську за ніжність слова і красу”

“Мова – це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова – багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова – велика моральна культура. Убогість слова – це убогість думки, інтелектуальної, емоційної, естетичної товстошкірості.”
В. Сухомлинський

Щорічно, 9 листопада, в Україні відзначається День української писемності та мови, запроваджений у 1997 році Указом Президента. В ньому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

Мова й писемність є факторами, що утворюють культуру. Якщо у людей відібрати право або можливість говорити рідною мовою, то це буде найважчим ударом по їхній рідній культурі. Якщо в людини відібрати книги рідною мовою, то вона втратить найважливіші скарби своєї культури. Дейл Карнегі писав, що про людину судять з чотирьох речей: як вона виглядає, що вона робить, як і що вона говорить. Наша рідна українська мова багата і милозвучна. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія нашого народу, його душа, культура. Наша мова належить до високорозвинених мов світу. Вона виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками.

З нагоди цього свята, працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 10.11.2020 року, підготували інформаційну викладку “Люблю я мову українську за ніжність слова і красу”. На якій представлені книги, які висвітлюють українську мову, як єдину державну мову України, формують розуміння мови як духовної основи українців, виховують святе почуття любові до духовного оберега народу – рідної мови.

Для більшого ознайомлення з традиціями свята та його історію для онлайн користувачів  ми пропонуємо відео-презентацію. «День української писемності та мови».

Тож шануймо і любім рідну мову, збережімо її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь.

Відповідальна за захід – Іванишин А.М. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top