Інформаційна хвилинка “Сила Соборності – єдність у душах”

Сила нації – в єдності!

  На початку ХХ століття український народ був розділений між російською та Австро-Угорською імперіями. І в 1919 році, в умовах війни, коли на Україну нападали з усіх боків, українці зрозуміли, що їм потрібно об’єднатися. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї держави: єдність мовна, культурна, єдність у традиціях та звичаях. Як це було? Центральна бібліотека для дітей до 105 річниці Соборності України підготувала виставку “Сила Соборності – єдність у душах”. Читачі змогли ознайомитися з історичними книгами, які розповідають про цю подію, “почути” спогади очевидців, прочитати вірші, тощо. Бібліотекарі біля виставки проводили з відвідувачами інформаційну хвилинку. 

На початку ХХ століття український народ був розділений між російською та Австро-Угорською імперіями. І в 1919 році, в умовах війни, коли на Україну нападали з усіх боків, українці зрозуміли, що їм потрібно об’єднатися. Це об’єднання стало важливим для нашого народу, адже заклало основи нашої ідентичності. А саме поняття “соборність” означає єдність у рамках однієї держави: єдність мовна, культурна, єдність у традиціях та звичаях. Як це було?  Центральна бібліотека для дітей (вул.Степана Бандери, 8) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  до 105 річниці Соборності України підготувала виставку “Сила Соборності – єдність у душах”. Читачі змогли ознайомитися з історичними книгами, які розповідають про цю подію, “почути” спогади очевидців, прочитати вірші, тощо. Бібліотекарі біля виставки проводили з відвідувачами інформаційну хвилинку.

Мовою фактів

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили й за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”,– йдеться в Універсалі Директорії УНР від 22 січня 1919 року.

  • Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, які були в складі різних держав. 1 грудня 1918 року УНР і ЗУНР підписали «передвступний» договір про Злуку у Фастові, після якого й прийняли ухвалу про об’єднання двох частин України в одну державу. Проголошення Акту Злуки відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.  «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка і Наддніпрянська Велика. Здійснились віковічні мрії, якими жили й за які вмирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».       З «Універсалу соборності»
  • Концепцію політичної соборності України сформулювали наприкінці XIX століття. У Львові 23-річний студент-галичанин Юліан Бачинський, у Харкові 27-річний юрист-східняк Микола Міхновський. Микола Міхновський у брошурі «Самостійна Україна» у 1900 році зазначив: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпат аж по Кавказ».
  • Проголошення Акту Злуки відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. Площею пройшли кіннота, піхота та артилерія. Національний хор виконав «Ще не вмерла Україна», «Вічний революціонер» та «Вкраїно мати, кат сконав». Урочистість завершилась військовим парадом, який очолив комендант Січових Стрільців Іван Чмола. Це вразило киян, адже це все відбувалося на очах у більшовицької армії.
  • У роки радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначали. Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році в столиці Карпатської України місті Хуст. На той час ці землі перебували у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.
  • У сучасній Україні на державному рівні вперше відзначався цей день вже у 1999-му.
  • Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг. Історія починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львова та Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. Цю традицію продовжують українці й донині. До української акції приєднуються люди в інших країнах.
  • Цього дня по всьому світу, де існують організовані об’єднання українців, проходять молебні за Українську державу.
  • Національний банк України у межах серії «Відродження української державності» ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень з нагоди сторіччя Злуки у 2019 році. Назвали — «100 років Акту об’єднання — соборності українських земель», тираж її становив 40 тисяч штук.

Відповідальна за підготовку та проведення заходу Томілова Л.І. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top