Інформаційний буклет “Поет. Лікар. Гуморист”

“В Степані Руданськім… має Україна одного з тих поетів, що за життя писали багато, а за злиднями приватного і публічного життя публікували дуже мало, і яким аж пізно до смерті пощастило у читачів”, — зазначав І. Франко (І, 306). 

 

6 січня 1834 року  народився Степан Руданський, поет, перекладач, етнограф, лікар. З нагоди його 190-ї річниці від Дня народження в бібліотеці-філії №14 (вул. Олександра Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 4 січня увазі користувачів читального залу представлений інформаційний буклет  “Поет. Лікар. Гуморист”,  виставка творів письменника, а також роздруківки самобутніх скоромовок, ліричних віршів, балад. С.Руданський прожив насичене, яскраве, хоча і коротке життя. Освіту здобув у Шаргородській бурсі (1841–1849) та Кам’янець-Подільській духовній семінарії, яку закінчив 1855.

Вступив до Петербурзького медико-хірургічної академії, по закінченні якої 1861 виїхав на службу до Ялти, де займав посаду міського лікаря, завідуючого лікарнею, лікаря в алупкинських маєтках Воронцова, карантинного лікаря в порту і навіть лікаря Ялтинського повіту. Руданський організував у Ялті першу медичну бібліотеку, метеорологічний пункт, міський ринок, у різних місцях Криму – фельдшерські пункти. Був почесним мировим суддею. Літературну творчість розпочав на початку 1850-х років романтичними баладами і романсами. Літературна спадщина Руданського складається із 3-х рукописних книжок: “Співомовки козака Руданського: Книжка перша з 1851 року по 1857”; “Співомовки козака Вінка Руданського: Книжка друга, 1857, 1858, 1859” та “Співомовки Вінка Руданського, 1859–1860. Петрополь”. Творчість Руданського жанрово різноманітна: балади, ліричні пісні, романси, віршові гуморески, байки та поеми історичного  і алегоричного змісту, “український дивоспів” під назвою “Чумак”, переклади із  стародавніх епосів. Влітку 1872 року під час боротьби з епідемією холери С. Руданський захворів, загострилася давня недуга – туберкульоз, що врешті призвело до смерті. Творча оригінальність поета найповніше реалізована ним у жанрі гуморесок (співомовок) Саме тут найвиразніше проявляються грані його таланту, що високо поціновується і сучасними читачами.

Відповідальна за проведення С.П.Араджіоні

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top