Інформаційний колаж «Обіцяємо любити і берегти»

Якщо є магія на цій планеті, то вона міститься у воді. «Жива вода дає життя всьому живому в світі. Якщо живе жива вода, тоді Земля у цвіті» Л. Забашта «Не можна сказати, що вода необхідна для життя: вона і є життя» Антуан де Сент-Екзюпері. Вода – така звична для всіх речовина. В повсякденному житті ми не звертаємо на неї уваги, вона настільки буденна, що ми помічаємо лише її відсутність. 19 березня центральна бібліотека для дітей (вул. Степана Бандери, 8) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготувала для дітей інформаційний колаж «Обіцяємо любити і берегти», присвячений Всесвітньому дню води.  У міфологіях світу вода і світло – це ті дві стихії, з яких повстало все живе на Землі.  

Давні слов’яни вважали, що струмочок – це особливе місце, де невидимий чудодійний потічок з’єднує землю і небо а, з глибини матінки – землі, виходять на поверхню непереборна сила і краса її живильної вологи. Воду зі струмочків в народі називають живою водою. Величезне значення для українського народу мала криниця. Її доглядали, цінували, прикрашали. Криниця була завжди місцем, де сходилися люди, щоб розповісти новини, подорожній міг тут втамувати спрагу і відпочити, молодь призначала тут побачення.  Вода завжди цінувалася в Україні і наші предки створили безліч прислів’їв та приказок, на яких навчаються мудрості всі покоління.  22 березня вся Планета відзначає Всесвітній день води, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році в Ріо-де-Жанейро.  Всесвітній день води є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства, а саме:

  • Завдяки кругообігу води формується волога, яка так необхідна для життя та існування тварин і рослин;
  • Моря і океани, річки і озера безпосередньо впливають на клімат навколишніх регіонів;
  • Вода має високу теплоємність, за рахунок чого на планеті забезпечується комфортний температурний режим;
  • Вода бере участь в процесі фотосинтезу (без неї рослини не могли б переробляти вуглекислий газ в кисень, а ми не змогли б дихати чистим повітрям).
  • Вода – це життя.  Без неї не було б людей, тварин, рослин. Навіть мікроскопічні бактерії просто не виживуть без цієї дивовижної рідини.

Всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90% , огірки – на 95%, кавуни – на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей. Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсоток втраченої води зросте до 10, то у людини починаються галюцинації. При втраті в 12% людина не може відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.  Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є води всього дві склянки. Населення Землі зростає, а ресурси води зменшуються. Є території, такі як Африка, Південна Америка, де обмаль питної води. Тому песимісти кажуть, що наступна війна буде війною за воду. Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води. Згідно з даними ООН, аж 884 мільйони людей у світі не мають доступу до безпечного джерела води, а 2,5 мільярди потерпають від захворювань, спричинених відсутністю питної води.

Значення чистої питної води

Якби вода на планеті завжди була чистою, панувала б справжня ідилія. На жаль, це не так. Більша частина води знаходиться в морях і океанах. Але в такому вигляді вона містить багато солі і абсолютно не придатна для людини. Кожен з нас  просто помер би від спраги, оскільки організм не вміє справлятися з такою кількістю солі. Для сільського господарства така вода теж не годиться. Вона погубить весь врожай. У промисловій сфері її теж не використовують. Причина проста: через сіль будь-який механізм починає іржавіти. Тому дійсно цінною для людей є прісна вода. Але її занадто мало: лише 3% від загального обсягу на планеті. І майже вся вона знаходиться в льодовиках і на вершинах гір. Або ж протікає в надрах землі. Цю не надто привабливу картину псує ще один фактор – забруднення води. В наш час в річки, озера, водойми постійно виливають різні відходи і шкідливі речовини.  Джерел забруднення багато: нафтопереробні підприємства, радіоактивні елементи, важкі метали, отрутохімікати, стоки міських каналізацій, стоки тваринницьких ферм. Довкілля — це все, що нас оточує в природі. Повітря, вода, земля, рослини, тварини — усе це впливає на наше здоров’я, настрій, якість життя. Дуже важливо піклуватися про природу і зберігати її повсякчас, а Всесвітні дні піклування про довкілля – це чудова нагода, щоб проявити свою любов до природи й зробити щось корисне для неї.

Прості кроки, які може зробити кожен, щоб жити в країні з чистою водою:

  • Вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів води;
  • Користуватися пральною чи посудомийною машинами при повному завантаженню;
  • Не використовувати фосфатні миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • Віддавати перевагу душу замість ванної;
  • Вимикати воду під час чищення зубів;
  • Не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • Не мити автомобілі на берегах річок та озер.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top