Історико-літературна розвідка “Україна – країна героїв”

23 травня відзначають свято на честь українських борців за свободу і незалежність – День Героїв

Щорічно 23 травня українці відзначають неофіційне свято – День Героїв України. Цього дня, Україна вшановує пам’ять всіх героїв, які відстоювали її суверенітет і незалежність і просто зараз ведуть боротьбу проти російської армії за нашу свободу. Це горде і одночасно сумне свято – багато українських героїв віддали своє  життя заради майбутнього України.

23 травня 2023 року бібліотекарки абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели історико-літературну розвідку “Україна – країна героїв”.

Під час заходу присутні мали змогу ознайомитися із історією становлення та відновлення Дня Героїв. Адже, вперше дату  23 травня, як День Героїв України було запроваджено у  1941 році Організацією українських націоналістів (ОУН). День цей обрали невипадково,оскільки, саме  23 травня 1938 року був убитий полковник армії УНР, державний, військовий і політичний діяч Євген Коновалець, один з головних ідеологів українського націоналізму.

До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу. Від 2014 року свято потроху починає визнаватися державними та самоврядними органами.

Бібліотекарі наголосили, що в 2023 році, в умовах повномасштабної війни, 23 травня стало символом тих, хто боровся і бореться за волю. Тих, хто без страху і вагань стає на захист рідної землі, як би не було важко тримає оборону. Українські герої – це прості люди, жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, діти та літні люди, які стали до лав: руських дружин великого князя Святослава і короля Данила козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського Української Галицької Армії Мирона Тарнавського Січових стрільців Дмитра Вітовського Армії Української Народної” Республіки Симона Петлюри Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери Української Повстанської Армії членів визвольного руху шестидесятників активістів Небесної сотні та героїв сучасної війни.

Під час заходу було презентовано книжкову виставку-диптих. “ Незламна мужність поколінь”, де читачі могли озайомитися із художніми та науково-популярними виданнями, в яких розповідається про історію України та її героїв.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top